Min träning

Om en vecka och fem dagar ryker gipset och jag ska komma igång med min träning igen. Idag monterade Husse en stång i väggen, som jag kan ankra mina fötter i när jag ska göra sit-ups. Underbart! Jag längtar så till att komma igång igen! Jag har cyklat lite på motionscykeln, men jag gav upp när jag insåg att jag faktiskt svettas under gipset och det går inte att duscha bort, och det blev lite för äckligt för mig att leva med. Jag ligger därför lågt tills gipset är väck.
Jag hade kunnat ta lugna promenader utomhus om det inte var blankis överallt. Jag går inte en meter från bron. Jag höll på att svimma när jag halkade på coop-parkeringen häromveckan, jag tänker inte göra det igen. Nä, det är bara att börja om igen med nya friska tag när armen är fri. Det känns ganska jävligt att hela kroppen måste lida för att en arm är av, men okej då. Jag kan leva med det en och en halv vecka till.
Sen ska jag träna upp mig så jag har så mycket muskler att jag studsar i backen nästa gång jag ramlar. Hädanefter ska inget gå av.
Nej, tack. Inte igen.

Bunkra

Idag köpte vi vällingpulver till 120 liter välling. Det ska enligt min uträkning räcka ca sex månader, om Matilda äter välling morgon och kväll. Det känns tryggt. Nästa inköp blir åtminstone 720 st blöjor, som kommer räcka ungefär fem månader.
Vi köpte även lite festmat till imorgon kväll. Till helgen blir det nog också festmat, den sista festmaten på ett halvår. Nu ska vi ta tillvara på varenda dag, varenda timme och varenda stund tillsammans. Det ska man i och för sig alltid göra, men nu är det allvar.
Imorgon är det sista dagen på det här året och jag tänker då fira att det är slut.
En lista över mina så kallade nyårslöften ska jag också göra, men den håller jag nog för mig själv.

Om jag fick välja...

Såg programmet om hur Sverige blev till, av och med Fredrik Lindström. Jag ska läsa historia på KomVux under våren och om jag fick välja hade jag velat ha Fredrik Lindström som historia-lärare. Det hade varit något!

Vilka ideal ska vi ha?

Det finns en reklam som har gått förut och som har börjat  visas flitigt igen, med tanke på stundande nyårslöften. Reklamen jag syftar på är "Kellog's special K", då en tjej står länge framför spegeln och provar kläder hon tycker är för trånga. Den tjejen är definitivt inte för tjock någonstans, hon anstränger sig tillochmed för att få en tillstymmelse till dubbelhaka. Speakerrösten tycker att det är dags att börja med Kellog's special K för att komma i form. Jag blir ledsen när jag ser den reklamen, för den där tjejen ser fullt frisk och normal ut. Hon behöver inte gå ner i vikt och jag fattar inte hur de kan antyda att hon behöver det.
Såg en snabbis på serien "Burn Notice" i söndagskväll. Hon som spelar Fiona stod mot en bil med ryggen vänd mot kameran. Stackarn hade en ryggrad som påminde om ryggfenan på en abborre, dvs den stod ut och såg vass ut. Är det så tjejen i Kellog's reklamen ska se ut, är det tänkt? Missförstå mig inte, jag tycker att Fiona är jättevacker, men jag tror inte att alla kan se ut som hon. Jag vill ha lite fler valmöjligheter.
När ska en underklädesmodell, stöpt i samma form som Anna Nicole Smith var när hon modellade för H&M, dyka upp på affischerna igen? När ska det vara okej att se mjuk ut, istället för att se ut som en liten pojke, som kvinna?
Det snackas så mycket om att de stora modekedjorna inte tillåter modeller med för lågt BMI på sina visningar, men det märks inte i reklamen, och det är ju reklam som den stora massan ser.

Det här är ett återkommande ämne i min blogg, och det är det för att jag känner mig personligt berörd utav det.
Vissa dagar kan jag vara jättenöjd med hur jag själv ser ut och andra dagar tänker jag "hur skulle jag se ut om jag stod där bredvid Carrie Bradshaw på tv, antagligen som en flodhäst" och så blir jag ledsen och inser att jag måste gå ner närmare trettio kilo. Jag inser att jag blir så matad med idealet om hur vi ska se ut, att det plötsligt känns helt normalt att vilja ha synliga revben och utstående nyckelben. Det är tillochmed vackert! Höftknölarna ska synas märkbart genom klänningen, och skuldrorna får hellre se ut som vassa spjutspetsar än att man råkar få en backclevage.
Det viktigaste är att man är smal. Så känns det ibland som att man ska tycka. Trots att jag egentligen inte tycker det, så finns det där, inpräntat i ryggmärgen. Är det inte dags att pränta in något annat snart?

Lysande tider

Jag känner att det blir en del gnäll och klagande nu, men det betyder inte att jag är bitter och olycklig. Tvärtom. Det är faktiskt ganska härligt när det kärvar, då upptäcker man vilket virke man är gjord av.
Jag har precis betalat räkningar och passade på att göra budget för våren samtidigt. Under våren ska jag prova på livet som ensamstående, heltidsstuderande förälder. I åtminstone sex månader ska jag leva på en inkomst, studiestöd, och ha utgifter för tre personer. Jag kommer att ha den normala månadskostnaden för vår familj, alla räkningar menar jag då, men med bara en ynka, pytteliten inkomst. Detta betyder, när jag räknade ut månadsbudgeten, att jag kommer att gå back 1700 kr varje månad, och då har jag bara räknat med räkningarna. Jag har alltså inte inkluderat mat, blöjor, hygienartiklar, kläder, fritid och dyligt. Uppmuntrande, eller hur?
Hur ska jag då lösa detta, undrar ni, ja, det vet jag faktiskt inte själv heller.
Jag kollade om det var någon av räkningarna som jag smidigt kunde bli av med, men det var bara en och det blir först i mars. Så ser min vår ut. Gissa om jag kommer att längta till sommaren?

Jag ska vidta några åtgärder som att inte använda bilen. Men den kostar ändå, av att bara stå still, men kostnaden för den kommer iallafall inte att öka. Kanske får jag något lägre månadskostnad för den framåt februari/mars.
Dagisavgiften går att få ner, eftersom jag bara har en inkomst nu och kommunen har räknat på två. Dessutom har jag lägre inkomst framöver än när de räknade ut vår dagisavgift. Så där kan jag nog spara ett par hundralappar.
Hyra, försäkringar, tv, telefon och internet är orubbliga utgifter, så där är det bara att snällt betala.

När det kommer till maten så har jag som tur är snälla och generösa föräldrar som ställer upp och bjuder mig och Matilda på middag när det behövs. (Dvs kanske jämt.)
Kläder till Matilda köper gärna svärmor. Jag behöver inga kläder, för jag har mer än tillräckligt.
När det kommer till blöjor och välling ska vi faktiskt använda Husses sista sjukpenning, det som blev över efter skadestånd dragits, till att köpa så många paket blöjor och lådor välling det räcker till så att jag klarar mig till en början iallafall.

De där vanliga nyårslöftena som att sluta röka/snusa, gå ner i vikt, börja motionera, inte handla i onödan osv. kommer alltså att bli en lätt match för fru Roos. Åtminstone första halvan av 2009. Det måste man ju iallafall se som positivt! Ingen karaktär behövs! Ha ha!

Irritationsmoment

den här bilden får representera mina besök på akuten i julas

Jag är skitless på att ha gips på min arm nu. Det stör mig väldigt mycket både när jag är vaken och när jag sover. Inatt vaknade jag för att byta ställning på min arm, från stående till liggande, och när jag la ner den värkte den en stund. Sen kunde jag inte somna om. Jag låg och snurrade flera varv och måste tillslut ha somnat av utmattning, för plötsligt var det morgon.

Något som faktiskt är lite mer irriterande än mitt gips är vädret. För närvarande är det 3 plusgrader ute. Det har varit plusgrader ett tag nu och på det lägger vi lite stormbyar, så har det vintriga, julkortsidylliska Kiruna förvandlats till ett grått och glashalt tråkställe. Jag håller mig helst inomhus, för jag vågar inte riskera att halka, en gång till. Dagen före julafton gjorde jag precis det, jag halkade, på väg från bilen in till Coop. Jag halkade med högerfoten på en liten knöl, föll handlöst och landade på, just det, min brutna arm. Det blev inget handlande den dagen, istället blev det ett par-tre timmar på akuten. Armen hade otroligt nog klarat sig från att brytas igen, så lite tur har jag ändå haft.
Av förklarliga skäl håller jag mig nu inomhus.

För att klaga lite mer när jag ändå håller på så sitter gipset jäkligt trångt över handen och fingrarna. Min tumme har varit mer eller mindre bortdomnad i två veckor. Mina fingrar sitter så tätt att huden mellan dem håller på att lossna. I två och en halv vecka till ska gipset sitta där. Jag undrar hur min hand kommer att se ut sen. Den går inte att tvätta heller, annat än med våtservetter, och det blir ju inte riktigt rent. Fy fan vad äckligt! I vanliga fall tvättar jag händerna flera flera flera gånger om dagen, jag har nästan lite ocd-varning när det kommer till det.

Det här är dock första dagen jag har klarat att sitta så här länge vid datorn, och det är ju positivt att det går framåt. Min vänsterhand kommer att bli grym!

Nu kom resten av min familj hem, de som faktiskt vågar gå utanför dörren.

God Jul

Nu säger vi i vår familj God Jul. Nu ska vi julstressa vidare och hoppas att vi får ta det lugnt imorgon... man kan alltid hoppas...

Enarmad bandit

Eller nja, så "banditig" är jag väl inte, men enarmad iallafall. Jag har kommit på några vardagliga saker som är svåra att göra när man som högerhänt bryter höger handled, några saker är till och med omöjliga:
* klä på sig, speciellt när jag ska ha byxor med knäppning
* skriva blogg
* skriva på papper
* borsta och sätta upp håret 
* byta bajsblöja på sin unge (jag provade och det gick faktiskt, utan att det hamnade bajs överallt)
* hänga tvätt
* tvätta händerna
* ta på sin unge strumpbyxor (där gav jag upp)

Andra vardagliga saker går faktiskt förvånansvärt bra, som att duscha, lyfta och gosa med sin unge, ta på sig strumpor och ta på sig säkerhetsbältet i bilen.
Snart har det gått en vecka sen jag bröt min stackars handled, som faktiskt inte gjort mig något ont. På måndag ska jag och röntga den och se så att allt ligger rätt därinne. Och håll då tummarna för att det gör det så att de slipper bryta om den! Jag kan säga att när de rätade den innan de gipsade var det värsta jag varit med om i mitt liv. De var tre stycken som slet och drog och klämde så att leden skulle hamna rätt. Jag skrek, som jag aldrig skrikit förut, trots att jag fått stesolid, ketogan och lokalbedövning.
I fyra veckor totalt ska jag vara gipsad. Det är ju inte så länge, faktiskt. Men jag hinner träna upp min vänsterhand iallafall.
Nu ska jag lägga mig och vila igen, och när jag tittar ut på skitvädret utanför får jag inte ett dugg dåligt samvete.

Lite handikappad

Jag har inte skrivit på några dagar. Jag har tagit ledigt en stund för jag HAR BRUTIT HANDLEDEN och inte vilken handled som helst, utan HÖGER!
Om ni vill kan jag lägga in bilder på hur den såg ut innan gipset kom dit. Ser ganska lustigt ut faktiskt,men är inget för den känsliga. Men om ni vill gör jag det.
Nu ska jag inta veckans utan tvekan vanligaste position: halvliggandes i fåtöljen med armen i högläge.
Trevlig helg!

En influensa bakom hörnet?

Igår var jag trött, lite lätt illamående, hade huvudvärk koncentrerad till pannan, det värkte från hälarna upp längs benen, strålade i höften och kändes ömt i resten av ryggen. Jag hade ingen feber och frös inte, som jag brukar göra när det är influensa på gång. Så nu undrar jag vad det var för något. Det kändes nästan som en kraftig baksmälla, men det kan man ju inte få bara sådär, utan att inta alkoholhaltiga drycker innan, eller? Men värken i ryggen kändes inte som en baksmälla. Idag känner jag av huvudvärken en aning. Det känns att den bodde där bakom pannbenet igår och har lämnat spår efter sig.
Idag ska jag prova dricka mer vatten än igår, även om jag drack ganska mycket. Det kanske hjälper, hur som helst så skadar det ju inte att prova.
Jag hoppas verkligen att det inte är en influensa bakom hörnet, det är verkligen helt fel tid för det.

Inget Lucia-tåg

Det blev inget Lucia-tåg för lilla Matilda idag. Det var för tidigt på morgonen. Hon har sovit oroligt inatt och det har jag också. Jag var inte heller särskilt pigg klockan sju.
Men hon är ändå så liten, det hade nog bara känts konstigt för henne. Nästa år är en annan sak, då vill hon kanske vara med och gå i tåget till och med!

Djurrättsaktivister

Såg lite på Insider igår på Tv3. Det var om Djurens Befrielsefront som terroriserade två körsnärer i Stockholmsområdet. De demonstrerade utanför deras butiker, några aktivister hade hällt rödfärg på entrén och fönstren, spraymålat fönstren, hällt smörsyra i en av körsnärernas brevlåda, hemma. De hade hotat deras barn, vandaliserat sommarstället och så vidare. Jag skämdes för dem. Jag tyckte de var otroligt pinsamma. Tror de verkligen att de saker de gör har någon egentlig genomslagskraft? Inte den positiva genomslagskraften iallafall. Man vill helt enkelt inte lyssna på vad de har för argument alls, för man är redan både less och upprörd. De har helt fel tillvägagångsätt, om de nu vill hjälpa djuren och få andra människor att förstå djurens lidande.
Jag har varit medlem i Nordiska Samfundet Mot Plågsamma Djurförsök. Vi demonstrerade, delade ut flygblad, debatterade och allt möjligt. På den tiden var jag i tonåren och väldigt förbannad på allt möjligt som jag tyckte var fel. Jag var vegetarian, testade vara vegan ett tag, slutade helt att använda produkter som kom från djur. Jag gick aldrig så långt att jag släppte ut minkar eller angrep körsnärer. Men jag tyckte ändå att många medel var tillåtna för att få upp ögonen hos människor. Att släppa ut minkar har jag aldrig förespråkat, för jag anser mig själv vara en djurvän.
Jag märkte att det var svårt att värva nya medlemmar med hemska broschyrer med bilder på laboratioriedjur. Att vara arg och skrika att djuren lider och att peka ut skyldiga var inte rätt väg att gå för att ändra den allmänna opinionen.
När jag började använda skinnskor igen, fick jag några hårda kommentarer av människor i min närhet och började sakta men säkert dra mig ur sällskapet.
När jag tänker tillbaka så förstår jag att tanken var god, vi ville ju befria djuren och se till att de slapp lida. Men hjälper det att utsätta andra för lidande? Knappast. Man kan göra så gott man kan själv och föregå med gott exempel. Är någon intresserad att hänga på kan man informera dem och tipsa dem hur de kan göra i sina liv.

Jag ska ge några tips du kan göra för att minska djurens lidande:
* Ät mer vegetariskt. Även om du inte blir vegan eller ens vegetarian så kan du dra ner på ditt köttätande. Ät kött max en gång i veckan. Välj kött från gårdar du vet behandlar djuren väl. Välj kött från ett slakteri nära dig, så slipper djuren transporteras långa sträckor. Ät vilt.
* Välj ägg från frigående höns.
* Köp bara skönhetsprodukter som inte är djurtestade.
* Välj fuskpäls istället för äkta.
Dessa tips är något som de flesta faktiskt kan göra i sitt vardagliga liv. Det är inte mycket, men om fler och fler gör så kommer det att märkas.
Jag har även ett par tips till aktivisterna i gårdagens program:
* Starta en modeblogg om fuskpäls.
* Starta en receptblogg om vegankost.
Med tanke på hur populära modebloggar är, så tror jag det skulle ha mer genomslagskraft än att stå och terrorisera en stackars körsnär. Och matprogram är populärare än nånsin, det saknas faktiskt information om shysst vegetarisk mat.

Men ibland kanske det är så att om de skulle få som de ville, att alla blev veganer och slutade använda päls, så skulle de bli arga på något annat. De behöver kanske bara något att kämpa och brinna för. De har inneboende aggressioner som behöver komma ut. De har bara hittat ett sätt att få ut dem på. De hade kanske likväl kunnat vara nynazister, fotbollshuliganer, självmordsbombare eller religiösa fanatiker.
Jag vet bara hur arg jag var, och som djurvän låg det nära till hands att ta den vägen.


Nähä du, den gick inte

Såg att jag hade fått mail från "Nordea bank" idag. Jag vet inte hur många gånger jag har läst, både på Nordeas hemsida och i tidningar, att Norde inte skickar ut mail till sina kunder. Nordea skickar inte ut mail till sina kunder! Och dessutom stod det redan i ämnesraden något om att jag skulle betala 64 dollar. Dollar! Sist jag kollade hade vi fortfarande svenska kronor som valuta. Jag vet inte men börjar de nätkriminella bli desperata? Hur korkad tror de att man är? Mailet åkte hursomhelst i skräpkorgen utan att öppnas.
Det är inte så ofta det händer att jag får bedragar-mail, men det händer ibland. Sist hade jag ju vunnit en sprajtans ny BMW utan att tävla i något. Oj oj... Det är nog jobbigt att hålla reda på alla lagliga erbjudanden som kommer i brevlådan.
Inom loppet av två veckor hann jag få två brev från Swedbank där jag bara behövde kryssa i en ruta på ett kort och sätta det på lådan så skulle jag få 20.000 kr i kredit. Eftersom jag slängde det första blev jag ganska förvånad när det kom ett till. Jag slängde det också. Jag har ju för bövelen ingen inkomst! Hur kan de skicka sådana brev till mig? Jag hade inte tänkt handla julklappar för 20.000 kr om de tänkte det. Jag handlar kanske för 1.000 kr totalt. Kanske. Och de pengarna ger inget minus på kontoutdraget. Så det så.

J-Lo rumpa

Min rumpa har växt. Den har växt med två centimeter sen jag började träna. Det är skitroligt! Jag har haft komplex för min rumpa för att den är så platt. Jag har aldrig haft något put på min rumpa, och jag har undrat hur sjutton jag ska lyckas med det.
Nu har jag ett moment i mitt träningsprogram där jag gör benböj med skivstång. Ungefär två till tre gånger i veckan har jag kört mitt program och skivstången har vägt nio kilo. Sen började jag märka att byxorna var svåra att dra upp i ryggen och att jag fick skilsmässa mellan byxorna och tröjan där bak. Då kom jag på att min rumpa måste ha växt, så jag mätte omkretsen idag, och den ÄR större! Ha ha ha! Det funkar! Trots det vill jag trimma den lite, så att den putar men omkretsen ska vara mindre. Så idag körde jag benböj utan skivstång och ökade repetitionerna istället.
Målet med min träning är inte att gå ner i vikt i första hand, utan att anta en mer fast form. Och det går verkligen åt rätt håll. Men jag är som sagt väldigt otålig och vill se resultat plötsligt. Så det var roligt att se att rumpan har växt. Det har alltså blivit mer muskelmassa åtminstone på ett ställe. Mina magrutor lyser dock med sin frånvaro. Jag kollar varje morgon om det syns något sixpack och Husse brukar skratta åt mig när jag lyfter täcket, kikar ner på magen och suckar. "Inget sixpack idag heller..." Han tycker jag är tokig.  En vacker dag är det kanske rutor på min mage, men det sker nog inte så plötsligt som jag så gärna vill tro.


Pensionssparar du?

Idag var jag på banken för att placera om lite sparpengar. Jag har aldrig i hela mitt liv placerat några pengar någonstans. De har helt enkelt fått ligga kvar på sina konton om jag inte använt upp dem allihop, vilket oftast är fallet. Nu hade jag dock lyckats undvika att göra av med en liten slant, och tänkte den begåvade tanken att investera dem i fonder och liknande, mitt i den ekonomiska depression som råder världen över. Sämre än så här kan det väl knappast gå, tänker jag. Och jag tänker även att om de där pengarna, som jag så duktigt har låtit vara, ska få vara och kanske till och med föröka sig lite grann, så kan jag ju låsa dem på något vis. Och det gjorde jag idag. Jag fick träffa en bank-kvinna som jag satt och pratade med en stund. Det här var stort för mig. Inte så stora pengar, men ändå en stor prestation för mig, som kanske inte är den mest ekonomiska människa vi känner till. Hon, bank-kvinnan, öppnar samtalet med att ställa frågan: "Pensionssparar du?". Det blev nästan som i reklamen med den där killen, han som smäller ihop backgammon-spelet och upprörd lämnar soffan när han får just den frågan. Jag skämdes lite, och blev lite arg. För det första är det här de första pengar jag lyckats spara ihop i mitt 30-åriga liv, för det andra vill jag inte riktigt tänka på pensionen än, när jag precis kommit på vad jag ska bli när jag blir stor. För det tredje så var det inte därför jag var där. Jag vill ha en buffert! Jag vill ha tre månadslöner på ett konto, ifall något händer, eller om jag vill köpa ett hus en vacker dag inom fem år. Jag sa att jag tänkte vänta med att pensionspara tills jag fick en lön, det tyckte bank-kvinnan var fullt förståeligt så då pratade vi inte mer om det. Puh! I min lilla hjärna hade jag ju tänkt skaffa mig ett väldigt välavlönat arbete inom en snar framtid, så det där med pensionen ordnar sig. Jag känner fullt fortroende för det, ska jag tala om.

I dessa arbetslöshetstider undrar jag om man kanske skulle börja arbetslöshetsspara. Risken att man blir arbetslös är överhängande, så egentligen borde det finnas en sådan sparform. A-kassan kan man ju inte räkna med, iallfall inte i alliansens Sverige. Men nu ska jag plugga i tre och ett halvt år, om allt går enligt planerna.

Jag hade även tänkt att Matilda skulle börja bospara i HSB med sin lilla slant hon har på sparkontot. Men det gick inte att lösa idag, då hon måste vara medlem i HSB först. Det blir nästa projekt, så det får duga med sparkonto så länge.

KäckleDet betyder kälke på Matilda-språk. Vi tog en liten promenad till OK/Q8 och hämtade ett paket, och Matilda fick åka kälke. Hon älskar det! Speciellt när det går fort och hon får sladda lite. Husse och jag har turats om att springa med kälken och Matilda har skrattat "HA HA HA HA HA!!!" Klart och tydligt. Inga fniss eller joller utan klara tydliga HA HA. Det låter helt galet.

Ska jag eller ska jag inte...

Min mobiltelefon som jag har nu är jag inte ett dugg nöjd med. Det är en Sony Ericsson W380i och jag är ingen "W"-människa. Jag är mer en "Z"-människa. Jag lyssnar nästan aldrig på musik i mobilen, det händer så sällan att en "W"-mobil är helt onödig för mig. Jag skickar däremot massor av sms, använder kalender och surfar ibland. Därför har jag, sen jag fick den telefon jag har nu, velat ha en ny.
Min gamla, min fina Z610i, fick vajsing på något och var tvungen att repareras. Och eftersom de "inte hittade delarna" till den, så fick jag lösa in den och ta en annan telefon. Jag ville inte ha någon annan telefon. Jag ville ha min "Z", det hade inte kommit någon ny "Z" till butiken då så jag fick snällt nöja mig med det näst bästa, trodde jag, en "W".
Nu får jag byta upp mig om jag förlänger mitt abbonnemang. Jag går och tvekar om jag ska göra det, för nu är det annars läge att skaffa kontantkort och få ner kostnaden lite. Men samtidigt är jag så sugen, telefonen jag har lever inte upp till någon förväntan från min sida, plus att den har finesser jag inte använder.
Jag har därför suttit och tittat på nya telefoner och funnit dessa tre tänkbara alternativ: T280i, K660i och givetvis Z770i. Den som lockar mest är helt klart Z770i. Som sagt, jag är en "Z"-tjej.
Dagens i-lands-problem. Jag vet.


Sony Ericsson T280i   Sony Ericsson K660i   Sony Ericsson Z770i

Shoppingrunda i miniformat

Den här veckan skulle jag shoppa, hade jag bestämt. Så idag övade jag lite för morogndagen. Jag fyndade faktiskt litegrann. Jag hade inte tänkt köpa så mycket idag, och det blev det inte heller.
Med mig hem fick jag två julklappar till Husse, ett par täckbyxor till mig, ett par örhängen till mig, ett paket hårfärg till mig, lite skönhetsprodukter till (ja, du gissade rätt) mig. Det blev även lite blockchoklad till tryffeln jag ska göra imorgon.
Jag var givetvis tvungen att gå till nyöppnade Kick's och kika. Där fanns det mycket jag ville ha, men jag nöjde mig med hårfärgen, för den här gången. Snart har de haft öppet i en vecka. Det är verkligen kul att de har kommit till byn!

När jag gick upp på stan idag hade jag ett par täckbyxor från armén som man egentligen ska ha under andra byxor. Husse skämdes lite över det och bad mig lova att jag skulle köpa nya täckbyxor. Jag hittade ett par prisvärda (349 kr) i svart, med benficka och hänglsen. Sen kom jag på att det är det första paret täckbyxor jag köpt åt mig själv i hela mitt liv! Och jag ska vara Kiruna-bo... Pinsamt. Jag har ju ett skoterställ och ett par täck-rid-byxor, men det här är mitt första par riktiga täckisar att ha till vardags.
Det var femton minusgrader när vi gick hemifrån imorse, så täckisar är nödvändigt.
Hur har jag klarat mig utan innan? Okej, när man var tonåring hade man inte ens långkalsonger trots att det ibland var kallare än tio minusgrader. Då var man hård-tuff-och-ball. Mössa var också helt onödigt. Men nu är jag alldeles för bekväm för att gå och frysa.

Imorgon ska jag än en gång på shoppingrunda. Få se vad det blir då för kul! Kanske lite mer julklappar åt andra och lite mindre åt mig själv... Ska försöka iallafall.

Samla och få

Jag samlar på ean-koder från Semper. En gång i tiden åt Matilda deras burkmat. Det var när hon var mellan fyra och åtta månader, ungefär. Sen ville hon ha hemlagat. Men jag samlade de få koder burkarna gav. Matilda dricker iallafall Sempers välling, fullkornsvälling, så jag kan samla de koderna. Enligt samlarpåsen, som jag nu haft på min anslagstavla i över ett år, får jag tre poäng för varje ean-kod från vällingpåsarna. Jag får en poäng för varje burkmatskod. Jag är nu, efter ett år, uppe i 103 poäng. Den premien som jag vill ha, som vi faktiskt kunde behöva, "kostar" 500 poäng. Med den här takten har jag "råd" med den om fyra år sisådär. Då behöver jag den nog inte längre.
För närvarande har jag "råd" med två Semper t-shirts (åh, så spännande!), en sittsele till stol (jag vet inte vad den ska användas till och jag antar att Matilda redan är för stor för den...) eller en Nasse-film på DVD.
Nä, det är bara fortsätta samla. Kanske kommer det ett syskon till Matilda som kan ha användning för min önskepremie för 500 poäng. Och då blir det ju isåfall en unge till att köpa barnmat och välling till, det vill säga fler koder, fortare! Eller så går jag och köper mig en paraplyvagn på coop och struntar i det här samlandet.

Kallt

Just nu är det 18 minusgrader ute. Jag ska ta och leta fram ett par täckbyxor i skrubben, för det är dags att hämta Matilda från dagis.
Jag älskar den här vintern! Den är helt underbar! Så här har det inte varit sen jag var liten.
Just det här älskar jag med Kiruna. Fantastiskt.

Man lär sig

Jag lärde mig redan som ganska liten att jag aldrig ska berätta åt någon om jag mår dåligt. Jag vet inte vem jag lärde mig det av, eller om jag lärde mig det själv av någon underlig anledning. Hur som helst har jag haft nytta av den lärdomen i livet. Varje gång jag har känt mig nere, låg, ledsen, deprimerad, moloken, vissen och besviken, så har jag faktiskt inte talat om det för speciellt många. Knappt någon. Oftast ingen alls. Jag har skrivit dagbok, gjort låtar, målat tavlor, städat, lyssnat på satansisk dödsmetall på otroligt hög volym. Men jag har aldrig, nästan aldrig, ringt till någon och gråtit, visat mina känslor, öppnat mig. En gång i tiden skar jag mig med knivar och rakblad, jag snortade amfetamin, rökte gräs, drack sprit, gick på krogen minst tre dagar i veckan, hade lösa relationer. Men jag grät inte för någon. Ibland låg jag på golvet och önskade så hårt, att det gjorde fysiskt ont i min kropp, att jag var död. Men jag dog inte. Jag var ung, vilsen med dålig självkänsla. Jag tänkte aldrig visa någon att jag hade känslor. Det var mitt löfte till mig själv. För om jag visade att jag var sårbar, skulle alla genast göra sitt bästa för att göra mig illa. Jag visste det, jag visste det i hela min kropp! Någon gång gjorde jag bort mig och berättade åt någon vad jag egentligen kände, och oftast kände jag att jag inte hade rätt till mina känslor. Jag hade inte rätt att vara ledsen, för det fanns alltid någon som hade det värre än jag. Jag hade inte rätt att känna mig ensam, för det fanns alltid någon som var mer ensam än jag. Jag hade inte rätt att känna mig besviken, för det fanns alltid någon som var mer sviken än jag. Om jag någon gång visade att jag mådde dåligt, fick jag dåligt samvete över att jag gnällde, när det fanns andra som hade det mycket värre än jag.
Så jag söp lite mer. Stängde in mig lite extra.
En vacker dag fick jag nog och tänkte att jag inte skulle må dåligt mer. Jag skulle må så bra och vara så stark som jag så gärna ville att resten av världen skulle tro att jag redan gjorde.
Det var ett val.

Nu känner jag att jag är genuint lycklig. Idag är jag lycklig! Jag mår bra. Jag känner mig stark. Jag känner mig kapabel. Jag är övervägande positiv.
Jag har dåliga dagar, då jag mår dåligt. Ibland gör jag misstaget att lätta mitt hjärta för omvärlden. Mitt gamla mönster sitter fortfarande i, och jag blir snart påmind om att jag inte har rätt till de känslorna. Därför ska jag fortsätta behålla dem för mig själv. Jag skriver väl någon låt, städar lägenheten, rensar garderoben, lyssnar på satanisk dödsmetall eller något annat kul med otroligt hög volym. Men nu skär jag mig inte, jag tar inte droger, jag super mig inte full och jag önskar inte att jag var död.

Det är inte så kolsvart längre när jag mår dåligt. Jag ser alltid ljuset i tunneln. Grunden jag står på nu är betydligt starkare än den jag stod på då. Det viktigaste är att jag älskar mig själv nu. Det ska mycket till innan någon tar det ifrån mig.

Kämpigt

Ibland känns det som att det står helt still, att jag inte får något resultat. Jag är ganska otålig, och det är inte kul när man håller på med något som inte riktigt ger resultat på en gång. Men ska jag vara helt ärlig har det ju hänt en del sen jag började med gångbandet för några veckor sen.
När jag var nyopererad och hade legat i fåtöljen i ett par veckor hade jag en obefintlig kondition. Jag höll på flämta ihjäl mig när jag gick från dagis till mamma och pappa med barnvagnen. Jag kan inte direkt påstå att det är så nu. Men jag vill märka tydligare!
Jag har inte vågat öka vikten på skivstången än, det känns lite för tidigt.
Och igår gick jag och fick ont i ryggen... Oftast när jag lyfter Matilda så tänker jag inte alls på hur jag gör, och då är det ju inte konstigt om ryggen får nog ibland. Jag har haft exakt så här flera gånger och jag vet att det brukar gå över efter någon dag. Och precis efter det brukar jag vara jätteduktig när jag lyfter Matilda, jag böjer på benen och håller ryggen rak. Sen är man tillbaka och slarvar igen.
Min skivstång jag tränar med väger lika mycket som Matilda, men den är betydligt lättare att hålla i. Rent teoretiskt hade jag kunnat lyfta Matilda i bänkpressen istället. Men jag tror inte hon hade gått med på det. Ett par lyft kanske.

Promenad

Vi tog en promenad upp på stan idag. Vi kände oss lagom söndagsslöa. Det var härligt väder ute. Mellan fem och tio minusgrader.

De har plogat trottoarerna!
otroligt att de har plogat trottoarerna...

Vi gick mot solnedgången, klockan 13:19
Vi såg spår av solnedgången, röda moln vid Kirunavaara

Lampor, lampor och åter lampor.
Det finns två hus i närheten av där vi bor som verkligen inte snålar på julpynt och lampor

Elräkning?
God Jul!

De här husen vet hur man julpyntar. Eller?
Det bara måste fotas!

It's Britney bitch!

Såg just Britney: for the record och om jag gillade henne innan, gillar jag henne lika mycket nu. Jag ville bara få det bekräftat. Och det var jäkligt härligt att få det bekräftat.
Jag köpte hennes skiva Blackout för ett tag sen och jag lyssnar på den varje gång jag sitter i bilen själv, på väldigt hög volym. Den är grymt bra och jag börjar faktiskt nästan grina ibland, för att jag tycker att den är så bra.
Nu är det väl dags för mig att inhandla Circus. Och det ska jag göra. Men kanske inte så här innan jul, jag gissar att någon i min närhet vet att jag vill ha den, så jag får hålla mig och se om den kanske ligger under granen på självaste julafton.
Jag kom att tänka på att jag kan må dåligt över att jag vet att, låt säga, fem personer snackar skit om mig, hur fan ska hon må då? När någon snackar skit om henne står det på förstasidan i någon tidning, med bilder till!
Jag kan undra hur mitt liv hade sett ut på en löpsedel.
Och så säger hon så kloka saker: Jag väljer att vara glad. Jag väljer att vara stark. Och avslutar med: Du ser det vidrigaste i världen, och samtidigt ser du det vackraste. Man kan inte veta vad det ena är utan det andra. Jag har sett båda.
Jag skriver nog mer om det här imorgon. Nu är det dags att hoppa i säng. Ögena går i kors.

Förbryllad

För mig så är Larz Kristerz självklara i finalen av Dansbandskampen. Men när Peter Settman idag sa att "det andra bandet som går vidare är Scotts" och inte Slips så blev jag uppriktigt sagt förbryllad. Jag trodde för det första inte att Scotts skulle gå vidare idag, och jag trodde definitivt att Slips skulle göra det. Ändå är jag inte helt förvånad, Scotts har en trogen skara fans och hade Slips haft lika mycket tv-tid hade de nog fått en ordentlig utmaning. Jag tror dock att de fick det ändå ikväll. Melissa var grym! Jag tror inte att vi har sett nog av henne.


Rör inte min mat

Kom på, så här på lördagskvällen, att jag kan minsann träna och ibland som en tok, men jag ändrar inte gärna mina matvanor. För det första äter jag ganska nyttigt som det är, men jag älskar pasta som inte är så godkänt enligt GI och allt vad det heter. Jag gillar även ris och potatis och sås är attans viktigt! Sås, som jag var totalt värdelös på att göra för några år sedan och undrade när min mammas oerhörda skicklighet skulle smitta av sig på mig. Nu är den på gång, kan jag säga, om jag får säga det själv.
Trots allt har jag provat Herbalife, och det funkar för mig. Speciellt om jag ska äta frukost och lunch ensam, då kan jag lika gärna ta Herbalife. Jag lagar inte gärna mat bara åt mig själv. Och Herbalife är gott, på riktigt. Jag har provat andra shaker, men nä, det har inte gått. Det är faktiskt skitsmidigt att jag slipper laga mat till mig själv och det blir knappt någon disk när jag gör en shake, plus att den innehåller det jag behöver.
Så här på en lördag när hela familjen är samlad blir det frukost, lunch och middag, plus lite snask framåt kvällen. Idag blev det dock en för stadig lunch, så laxen som stod på menyn blev uppskjuten till imorgon. Och det var faktiskt så det skulle vara från början, enligt matsedeln.
Jag kommer inte att ändra mina matvanor. För mig betyder mat så mycket och det ska smaka gott. Det ska vara en upplevelse att äta middag, lika mycket som ett näringsintag. Och helst ska det se fint ut också.

Mode och shopping viktigare än sex

Läste nyss i Aftonbladet att kvinnor tänker på shopping lika ofta som män tänker på sex. Och att kvinnorna använder ungefär 30% av sin garderob.
Jag kan hålla med om att jag använder ungefär 30% av min garderob. Helt klart. Jag hade kunnat öppna en second-hand-butik med min garderob. Den butiken hade innehållit massor av olika stilar och storlekar, allt från kläder till handväskor och skor. Dock inte så många hattar som jag skulle vilja...
Jag har rensat min garderob två gånger det senaste året och slängt högar med kläder i sopsäckar som jag ska köra till Röda Korset en vacker dag. Jag inser att jag kommer vara tvungen att köra ett par rensningar till innan lasset går.
Och faktiskt, jag går ofta och tänker på vad jag skulle behöva i klädväg. Ett par nya byxor står alltid högt på önskelistan. Men jag ska behärska mig, och efter jag läste den där artikeln tänker jag efter lite extra.

Det blev vilodag

I mitt träningsschema har jag provisorisk vilodag på lördagar. Det betyder inte att jag måste vila varje lördag, men att det är fullt tillåtet om jag gör det.
Idag tänkte jag faktiskt inte vila. Jag tänkte gå på bandet och köra ett styrkepass, men när jag hade man- och barnledigt på förmiddagen så satte jag mig och gjorde färdigt och skrev ut årets julkort. Vi kallar det Björnligan. Nu ska jag bara leta upp adresserna till de lyckligt utvalda som ska få årets julkort på lilla Matilda.
Jag provcyklade dock i fem minuter på nya motionscykeln, den funkar bara bra.
När man och barn kom hem var det min tur att sticka iväg med mamma. Vi var ute ett bra tag ändå och fick en del gjort. Jag råkade storhandla på ö&b, vilket inte alls var meningen. Mamma köpte en jättejulig vaxduk till rumsbordet som jag blev lite avis på.
När jag kom hem åt jag uppvärmd thaimat från igår.
På menyn ikväll står stekt lax med potatis.
Ikväll är det dansbandskamp igen! Det ska bli skoj. Och dessutom måste jag hålla mig vaken och se Britney ikväll... jag som brukar va i säng senast tio i vanliga fall.

Just a reminder

Missa inte bästa Britney ikväll på Tv4 22:35!


Mina skönhetstips

Det finns ett svar på de flesta av mina skönhetsfrågor:
olivolja.
Tack vare min kusins tips använder jag nu olivolja till allt möjligt.
Till exempel:

Har du torra och spruckna nagelband? Skivar sig dina naglar? Känns naglarna svaga och går lätt av?
Gör så här: sitt med fingertopparna i ett bad med olivolja en stund. Massera sen in oljan på nageln, nagelbanden och hela fingertoppen. Gör så en stund varje dag och du ska se att bara efter en vecka är dina naglar starka, de växer fortare, de går inte av och de skivar sig inte. Dina nagelband är mjuka och spänstiga.

Har du torra hårtoppar och frissigt hår? Får du toppa dig ofta? Använder du hårinpackning ofta utan att det ger resultat? Är ditt hår glanslöst?
Gör så här: om du har långt hår kan du börja med att borsta det ordentligt. Applicera först olivolja i hårtopparna med dina fingrar. Borsta igen. Oljan sprider sig i håret när du borstar. Gör sedan flätor i håret och låt vara över natten. Om du ska ha uppsatt hår dagen efter kan du låta oljan sitta kvar. Gör så ungefär en gång i veckan till en början, sen kan du göra det mer sällan. Du kommer märka att ditt hår blir skinande och lättborstat. Tovorna försvinner och hårtopparna blir släta och fina. Jag har tillochmed slutat använda balsam i håret, eftersom det inte behövs. Och det är skönt att slippa balsam, jag har märkt att det är det och inte schampoot som bleker färgat hår. Din hårfärg kommer att hålla bättre!
Har du kort hår är det bara att applicera lite olivolja i håret. Lägg en handduk på huvudkudden för att undvika fläckar!

Har du problem att tvätta bort sminket efter dagens slut? Känner du att du inte blir tillräckligt ren? Blir din hy uttorkad av ansikstvatten?
Gör så här: fukta en bomullspad lätt i ljummet vatten, doppa den i olivolja och stryk över hela ansiktet. Du kommer märka att du blir helt ren, utan att behöva gnugga med tvål! Byt pad och stryk en gång till. Vips är du både rengjord och insmord för natten! Du kommer märka att din hy i blir renare och att den mår mycket bättre.

Du kan även använda olivolja i duschen då och då, för hela kroppen.
Olivolja kan även användas till massage, matlagning, i sallader och att smörja in skinnskor.

Pssst!

När vi var och handlade idag såg jag ett par som stirrade på oss och viskade. Mest stirrade de på Husse. Jag trodde först att jag inbillade mig, men sen ställde jag mig och stirrade tillbaka. De la inte av trots det. Hm. Hade varit kul att höra vad de viskade.

Film på teve är mest repriser

Skrev ett inlägg i min gamla blogg om filmer jag är kräkless på, som går på tv om och om igen. När jag tittar på kvällens tv-tablå upptäcker jag en som jag glömt nämna, nämligen The fast & the furious. Ikväll går en ny del av den som jag faktiskt inte sett 20 gånger som heter Tokyo drift.
De flesta tittar väl på Idol 2008 ikväll, när det är final och allt, men jag är inte en av dem. Kanske blir det Poseidon (kanal 5 kl 21:30) eller Hell has harbour views (tv 8 kl 21:10). Ibland önskar jag att vi hade en massa andra kanaler att välja mellan, men jag vet att det är mest repriser på de kanalerna också så det är bara roligt i ett par veckor.

En gång i tiden var vi medlemmar i Lovefilm och prenumererade på dvd-filmer. Det var roligt! Vi fyllde bara i en lista på deras hemsida över filmer vi ville se och så skickade de hem dem eftersom. För en fast avgift kunde vi se så många filmer vi hann per månad. Men vi slutade med det. Kanske är det dags att återuppta medlemskapet?

Gymnasieskolan, så ångestframkallande

Enligt nyhetskanalen.se tycker skånska kommuner att det är för lätt för eleverna att ändra sitt gymnasieval. Det börjar blir ett samhällsekonomiskt problem, anser de, och säger vidare att informationen till eleverna ska bli tydligare, så att det är lättare att välja rätt.

Jag har en jättebra lösning på det här problemet!

Eftersom det är många som väljer och ändrar sig, väljer fel trots allt, hoppar av, börjar om och får ofullständiga betyg, så kan man göra detta väldigt enkelt för eleverna genom att slopa alla olika inriktningar. Gör istället en gymnasieutbildning med tillval istället för inriktning.

I gymnasiet ska alla läsa de kärnämnen som finns. Första året läser eleverna Svenska A, Engelska A, Matematik A, Samhällskunskap A, Religion A, Historia A. I tvåan läser eleverna Svenska B, Engelska B och Matematik B i första hand, eftersom de är de vanligast förekommande behörighetskraven till högskolan och universiteten. Valbara kurser är B-kurserna i Samhällskunskap, Religion, Historia och Naturkunskap. Andra valbara kurser kan vara Biologi, Kemi, Fysik, Företagsekonomi etc.

I tredje året kan man då slutledningsvis välja C-kurserna i de ämnen man läst B-kurser, B-kurser i de man läst A-kurser. Hinner man inte klart kan man gå ett fjärde år.

Under hela gymnasietiden kan man välja tillval som riktar in sig på estetiska ämnen, naturkunskapsämnen, mediaämnen, ekonomiska ämnen, verkstadsämnen etc etc. Ett stort grundutbud kan faktiskt finnas på de flesta skolor, annars ska det gå att byta skola i andra eller tredje året, utan att kurserna i kärnämnen blir påverkade, eftersom alla gymnasieskolor läser samma kurser i samma takt.

Grejen är att det är väldigt svårt för en sextonåring att veta vad han eller hon ska jobba med resten av sitt liv. När man är tonåring kan man vilja mycket eller ingenting alls. Eftersom valfriheten nu är stor och man kan välja i stort sett vilken inriktning som helst är det inte konstigt om det är många som väljer "fel", ångrar sig, börjar om, halkar efter och till slut går ut gymnasiet utan fullständiga betyg.

Vissa sextonåringar vet precis vad de vill läsa och min idé begränsar inte dem heller. Vet man vad man vill är det lättare att välja rätt kurser direkt, gå ut med fullständiga betyg efter tre år och söka direkt till högskola eller ut i arbetslivet. Vet man inte vad man vill kan man läsa första året utan problem, andra året får man göra vissa val, men kan fortsätta med B-kurser i kärnämnen. När man då kommer till tredje året och kanske har provat på vissa valbara kurser och kanske kommit på vad man är intresserad av kan man då välja en inriktning på sina studier. Man slipper ångesten över att ha valt fel och har ändå möjlighet att få betyg i kärnämnena.


När jag valde gymnasieprogram valde jag enbart efter vad som inte fanns i Kiruna och vad som fanns i Göteborg, så att jag kunde flytta och få inackorderingstillägg. Det blev media. Helst av allt ville jag gå Musik, men kunde inte läsa noter, vilket var ett krav och i andra hand ville jag gå Naturbruksgymnasiet med inriktning på hästar. Men det blev media, och jag gick ut med ofullständiga betyg.

När jag tänker tillbaka nu hade jag nog önskat att jag läst mer inriktat på kreativt skrivande eller ekonomi. Men det viktigaste för mig då var att flytta från Kiruna, och det lyckades jag ju med, så på ett sätt var min gymnasietid väldigt lyckad. (Om man frånser att jag hamnade i Luleå en sväng i tvåan...)

Nu har jag ju äntligen börjat intressera mig för studier och det var väl på tiden, jag önskar dock att jag hade betyg i kärnämnena efter gymnasiet, så hade jag sluppit läsa in dem på KomVux. Jag önskar att jag redan hade behörighet att söka till högskola.

Men som sagt, allt det här handlar om är att det är lätt att vara efterklok, så gör det lite lättare att vara förklok och att i väntan på att den där ingivelsen som talar om vad jag vill bli när jag blir stor ska komma göra det möjligt att åtminstone få betyg i viktiga kärnämnen. Gör inte gymnasievalet till ett livsviktigt val utan en bra förberedelse till kommande viktiga val. Då känns det inte lika hemskt att ångra sig och vilja välja något annat. Då är det inte kört och det tar nog bort pressen för många. Det är ändå på högskolan som den verkliga inriktningen sker. Vet man då tillexempel i tredje året att man vill bli läkare och kanske saknar vissa betyg så kan man förlänga sin gymnasietid och läsa in de ämnena då. Istället för att känna efter en fullgjord fordonsprogramsutbildning att det var ju läkare jag ville bli.

Så tror jag.

Jag är tacksam för kommentarer till detta. Gärna från gymnasieelever, om någon sådan läser min blogg.


Måste även påpeka att jag är väldigt tacksam för att KomVux finns! Vilken räddning det måste vara för många som känner att de valt "fel" i sin ungdom.Julpyntat

Igår när jag och Matilda gick hem från stan var det så mysigt och julpyntat. Det har snöat så det verkligen ser ut som Vinterland. Precis så här ska det vara, hela vintern.

Julpyntad Föreningsgata

Ur nyhetsflödet idag

Sådant här är alltid lika spännande, försvunnen stad och ett mystiskt folk:

Det kommer fler och fler belägg för att vin är nyttigt:

Ha ha ha! Flip-flops med budskap:

Hur klimatsmart är du? Testa dig på dns hemsida.

Sms, ett bra sätt att kommunicera, även för kirurger.

Cykelreparatörer i Karlstad får mycket att göra pga vasst grus. 

Jag har faktiskt tänkt på det här förut, men nu finns det ett namn på det: nanofobi!


Sopp-torsdag

Idag är det inte bara tack-torsdag, det är sopp-torsdag också och potatis- och purjolökssoppa står på menyn. Till det blir det våfflor. Det innebär att jag måste gå och handla lite. Mjölken är slut. Jag passar på att handla när jag hämtar Matilda från dagis.
I vår familj har vi numera en matsedel vi går efter. Jag har gjort en för sex veckor och kom sen på att det faktiskt var både julafton och nyårsafton mitt i den. Annars är det en jättebra idé. När vi åker och veckohandlar vet jag precis vad vi ska köpa, eftersom jag vet vad vi ska äta flera veckor i förväg. Jag provade göra en matsedel för ungefär ett år sedan, men då klagade Husse och tyckte det var tråkigt att veta vad man ska äta så långt i förväg. Då kan man ju inte laga det man plötsligt blir sugen på. Ett år senare introducerade jag idén igen, och nu tyckte han det var jättesmart. Man får inte ge upp! Haha! Ibland fuskar vi och lagar det vi blir sugna på, även om det smärtar lite i min organiseringssjäl. Jag har ändå försökt göra matsedeln så god som möjligt. Ibland är det verkligen svårt att hitta på maträtter och vissa glömmer jag helt enkelt bort att de finns. Då brukar jag kolla lite på coops recept, eller Icas. Jag är ändå inte den som följer recept. Jag använder ungefär de ingredienser som står i recepten och gör ungefär som det står att man ska göra. Nästa gång jag lagar samma sak använder jag inget recept och gör på mitt eget vis, så för varje gång jag lagar den maträtten blir den lite mer annorlunda. Recept är dock bra till inspiration om det står still i matlagnings-bollen.
Min absoluta favorit bland recept jag hittat bland coops recept och sedan gjort om till mitt eget är en gulaschgryta. Jag delar med mig av mitt recept här:


Kickis gulaschgryta

ca 3-4 portioner

ca 500 g högrev

1 stor gul lök

½ - 1 röd paprika

½ - 1 grön paprika

1 röd chilipeppar

4 lagomstora potatisar

1 msk tomatpuré

ca 5 dl köttbuljong

ca 1 dl passerade tomater

1-2 msk paprikapulver

1 krm spiskummin

< 1 krm cayennepeppar

1 krm hela kumminfrön

½ - 1 dl rödvin eller en skvätt vinäger

salt efter smak

1 msk honung

Till servering: en klick creme fraiche

Gör så här:

Skär köttet i tärningar och fräs dem snabbt i stekpanna med lite salt. Skär löken i skivor. Hetta upp olja i en gjutjärnsgryta och fräs de torra kryddorna, släng sedan ner löken och fräs med. Tillsätt köttet. Häll på buljong och rödvin/vinäger och tomatpurén. Låt koka ca en timme.

Skär potatisen i tärningar. Hacka paprikan och chilipepparn. Släng allt i grytan. Häll på passerade tomater och honung. Låt småputtra så länge du har tid. Gärna tre - fyra timmar.

Servera med en klick creme fraiche om du vill, men det är inte nödvändigt.

För att få en extra god buljong:
Köp högrev i bit som du får putsa och tärna själv. Det du skär bort kokar du med ganska mycket salt och vatten, om du vill ha lite annan smak kan du tillsätta lite rotfrukter som morot och palsternacka. Ta mer vatten än 5 dl och låt det koka ganska länge tills det reducerat till ungefär rätt mängd. Sila sen bort "putset" och du har en supergod köttbuljong.


Det var den dagen

När Matilda går och lägger sig passar jag på att sitta här en stund igen, vid datorn. Jag är ganska trött jag också, men det känns inte riktigt okej att jag går och lägger mig klockan åtta på kvällen. Det gjorde jag när jag vara gravid. Jag såg alltid "Simpsons" från sängen. Nu är jag inte gravid, så jag har ingen ursäkt att gå och lägga mig redan.
Husse har skruvat lite i en något defekt motionscykel så att den funkar nu. Härligt! Även om jag inte gillar att cykla på motionscykel så är det bra att ha något att varva med när jag blir less på gångbandet. Allt för att jag inte ska bli less på att träna. He he... Nästa steg blir pilatesboll och sen måste jag nog säga att det är dags för pool eller kanske stall och ridbana. Jag vet inte riktigt. Vi får väl se vilket det blir.

Jag har en visionstavla där jag sattit upp saker jag vill ha i mitt liv. Det finns några luckor där och det är de luckorna jag sitter och funderar på så här på kvällskvisten. Vad ska upp härnäst på min visionstavla?
Ja, det tål att tänkas på.

Klockan nio är det "Oskyldigt dömd". Det krockar med "Grey's Anatomy", men jag ser alltid reprisen på söndagar.
Jag tror mitt andra nyårslöfte, förutom att skriva julklappslistor, ska bli att jag ska se mindre på tv. Jag ser faktiskt inte så mycket, men den är på jämt. Miljöbov, som man är.
Nä, nu ska jag surfa efter lite inspiration.

Hemgym del 2

Och hem kom Husse med en motionscykel. Ha ha ha ha!

Hemgym

Bänkpress, ez-krunch, hantlar och gångband.

Jag vet inte hur många gånger jag har försökt med att skaffa ett gymkort. Det är flera gånger iallafall. Varje gång tänker jag att "nu ska jag börja mitt nya liv" och så skaffar jag mig ett gymkort på autogiro. I början kanske jag går dit, glad i hågen och tränar flera dagar i veckan. Men sen händer något, och jag slutar. Sist var 2005, då gick jag varannan dag, tror jag. Och jag höll på så i flera månader. Sen blev jag taxichaufför, och då har man inte den tiden det krävs för att kunna gå på gym. Därför slutade jag och min kropp förföll, från fit-for-fight till sådär lagom taxislapp som man kan bli som taxichaufför. Jag provade åtminstone promenera ändå, men det höll inte så länge det heller. Jag jobbade 12-timmars skift, ibland sju dagar i veckan och var ledig någon dag här och där.


Sen blev jag dessutom gravid, och vad det kan göra med en kropp vet de flesta mammor.

När Matilda väl var ute ur magen började jag promenera igen. En timme om dagen, varje dag, oavsett väder. Matilda sov bra i sin vagn medan jag promenerade. Att gå med vagn är bra för rumpan!

Men helst av allt vill jag gå med stavar, det ger absolut bästa effekten. Jag går ungefär dubbelt så fort som utan, och så har jag lite hjälp i uppförsbackar då armarna får ta det mesta av jobbet. Men jag blev bekväm, jag ville inte gå ut, oavsett väder, för ibland ösregnade det och jag blev dyngsur och skorna plaskade. Det var ännu mer besvärligt om jag skulle ha med Matilda i vagnen. På vintern var det ibland omöjligt att gå, eftersom de har dragit in så mycket på plogningarna. Om jag gick själv, med stavar, gick det för det mesta bra, men att ta med Matilda i vagnen innebar en chansning eftersom jag inte visste vilka vägar som var framkomliga.


Ändå ville jag träna!


Min pappa tränar mycket själv och har alltid uppmuntrat mig till träning, därför köpte han ett hantelset åt mig när de hade billigt på ö&b. Men det var ändå något som saknades, för jag kände mig lite begränsad med endast lösa vikter.

Så länge jag kan minnas har jag velat ha en egen bänkpress. För helt ärligt gillar jag inte att gå på offentliga gym, där man får vänta på maskiner, byta om och duscha i offentliga omklädningsrum och dessutom vända och åka hem igen om man glömt något. Nej, jag har verkligen dragit mig för det. Men med en egen bänkpress hemma, hade jag kunnat träna när jag ville! Därför önskade jag mig en i julklapp förra året, och fick en! Den är väldigt enkel och alldeles underbar.

Men sedan räckte det ju inte med en bänkpress och hantlar, jag måste ju ha något för konditionen så jag kunde värma upp hemma också. Motionscykel var inte på tal, för jag tycker verkligen inte om att sitta på en motionscykel. Jag tycker om att gå, så jag önskade mig ett gångband. Och jag fick ett! Det blev mitt för en billig penning för ungefär en månad sen.

Sen är det ju det där med magen. Hur sjutton ska jag träna magen? För det vet sådana som blivit mammor, att magen ser inte riktigt ut som innan, om man säger så. Jag har provat med sit-ups, men jag får skitont i svanskotan, trots min träningsmatta. Jag har provat magknäckare, och det funkar ganska bra. Men så fick jag en ez-krunch, ni vet en sådan från Tv-shop. Jag har provat den i två dagar nu. Igår gjorde jag 80 st och idag 100 st. Jag vet inte om jag gör rätt, för det känns väldigt lätt. Grejen är väl att man ska sitta med den i fem minuter, då blir det väl jobbigt tillslut.


Mitt hemgym är i stort sett komplett nu. Jag kan träna hemma oavsett väder och det är så härligt! Jag är verkligen tacksam för mitt fina hemgym. Och jag är tacksam för att jag åter igen börjar bli "fit-for-fight"!


Julklappar

Jag är aldrig ute i tid när det gäller julklappar. Jag har nog aldrig varit det heller. Varje år tänker jag samma sak, att jag ska ha en lista för alla jag brukar köpa julklappar till (det är inte så många) och under året skriva upp idéer jag får. För idéer får jag, det är bara det att de försvinner lika fort som de kom om jag inte skriver upp dem. Och det gör jag ju inte. Någon lista har det inte blivit i år heller. Undra om det ska bli mitt nyårslöfte? Jag ska skriva listor, som förövrigt är en utav mina favoritsysselsättningar, till nästa års julklappar.
I år har jag inte en aning vad mamma och pappa ska få. Men jag har nöd-klappar ifall jag inte kommer på något annat. Det finns inte mycket pengar i julklapps-kassan heller, så jag tänkte ta och göra egna julklappar. Dels blir det billigare och dels mer personligt. Kruxet är hur jag ska hinna färdigt med dem. Än ska knäcken kokas, tryffeln ska göras, pepparkakor ska bakas, fler lussebullar ska bakas, skinkan ska grillas, stian ska skuras och locket ska läggas på brunnen. Trots allt är jag för närvarande arbetsbefriad, Matilda är på dagis och Husse är inte hemma jämt, så några luckor kan jag hitta i mitt vardagsschema.
Idag märkte jag hur kort tid jag har på mig till det jag vill ha gjort på en dag. Jag promenerade med Matilda till dagis, sen hem, tränade, duschade, började med maten, diskade, satt vid datorn en stund och sen var det plötsligt dags att hämta Matilda, så jag promenerade dit och hem. Nu har hon börjat härja ordentligt här hemma, så det går inte att börja pyssla med något seriöst då jag blir avbruten titt som tätt. Hon fick stå bredvid mig och se när jag gjorde äppelpaj, och det var faktiskt roligt hela tiden, tyckte hon. Oftast blir hon less efter en väldigt liten stund.
Så det där med att göra egna julklappar får jag försöka hinna med under tiden hon är på dagis, då jag även ska hinna med att träna och sitta vid datorn en stund. Att sitta vid datorn när hon är hemma är nästan omöjligt, för hon ska vara med och trycka på alla knapparna. Annars ska hon krypa på golvet och trycka på alla knapparna på skrivaren.
Husse har varit och shoppat julklappar åt mig, så nu ligger ett paket under granen och ser ofantligt lockande ut. Jag känner verkligen hur jag vill fylla på utrummet där nere under grenarna. Många klappar ska det vara.

Imorgon behöver jag inte laga mat hemma för vi är bortbjudna på middag. Kanske hinner jag jobba lite med Husses julklapp då. Han har inte en aaaaaning om vad han ska få av mig, och om jag får säga det själv är det en jättebra julklapp som han antagligen kommer att älska. Inte för att han brukar läsa min blogg, men jag tänker inte skriva vad det är ändå.

Snart är det dags för Desperate Housewives! Spänki.

Jul, jul, hääärliga jul...

Jag älskar julen. Jag börjar längta till julen ungefär i oktober. I september vill jag fortfarande ha höst och i augusti är jag lite ledsen för att sommaren är slut. Men i oktober börjar jag få julkänslor. Därför är jag glad för Halloween-traditionen, som avbryter mig litegrann och får mig att tänka på annat, för då är det ändå ett tag kvar till jul.

Men nu är det fritt fram! I söndags var det första advent och vi julpyntade här hemma. Husse hade redan fuskat fram lite julpynt, han är sån, har lite bråttom. Jag ville klä granen dagen före julafton eller på julaftonsmorgonen, men så blev det ju inte. Nu är granen klädd, men den har inte fått sitt glitter ännu, bara ljus och kulor.

Igår bakade jag lussebullar på kvällen. Det spred sig en doft av saffran i hela lägenheten.

Nästa helg ska jag och Matilda baka pepparkakor, då ska det sprida sig en doft av pepparkakor i hela lägenheten.


Vi bestämde att vi ska vara hemma på julafton. Förra året gick vi först till farmor och farfar, sen till mormor och morfar. Det betydde att vi först klädde på Matilda hemma och satte henne i vagnen, sen upp hos farmor och farfar, av med kläderna, äta, på med kläderna, ner i vagnen, upp till mormor och morfar, av med kläderna, äta igen, på med kläderna, ner i vagnen, hem, upp ur vagnen, av med kläderna och hopp i säng. I år vägrar jag. Vi stannar hemma. Och jag vill se Kalle Anka, vilket jag inte gjort de senaste fyra åren. Är vi hemma bestämmer vi själva vilken tid vi ska äta och vilken tid vi ska öppna julklapparna. Och såklart äter vi först, sen är det Kalle Anka, sen öppnar vi julklapparna och sen äter vi antagligen igen. Vi äter nog till vi går och lägger oss. Och så får jag inte missa Karl-Bertil Jonsson. Det har jag inte missat något år, vad jag vet och minns. Det är heligt, om något!


För mig är julen jätteviktig och när jag tänker efter har jag faktiskt rätt många jultraditioner som ska efterlevas. Om någon kommer och stör mig i mitt julfirande, som jag vill ha det, blir jag riktigt upprörd. Min jul är magisk och det ska den förbli, och jag ska lära Matilda allt jag kan!


Tillbaka till rutinerna

Matilda är tillbaka på dagis och idag gick det bättre än någonsin att lämna henne. Hon vände sig inte ens om när jag sa hejdå. Hon ville ut och leka med de andra barnen. Jag tror hon hade ett uppdämt lekbegär efter att ha varit hemma i över en vecka. När hon är på dagis blir det lite andra rutiner för mig. Jag kan göra lite vuxengrejer. Så idag var jag på banken och bokade ett möte med en rådgivare. Matilda ska börja investera! I dessa börskrise-dagar är det lite svårt att veta vad man ska satsa på, så jag tänkte läsa på lite till nästa vecka då jag har möte på banken. Det är inte mycket pengar det rör sig om, men tanken är väl att det ska bli det. I slutändan.
Idag är det kyckling på menyn här hemma. Det skulle vi ha ätit redan i lördags, men det blev inte så. Jag har gjort i ordning den nu, så den ska stå på spisen ett par timmar. Det blev kyckling med basilika, gul lök, äpple och plommon. Jag testar något nytt nästan varje gång, beroende på vad jag har hemma. Och jag skriver nästan aldrig upp mina recept, så det smakar aldrig likadant. Tänk om jag skulle ta och börja anteckna mina recept? Åtminstone de lyckade, och det är ju i stort sett alla. Haha!
Var på Ica och skulle köpa blöjor idag, men Matildas sort fanns inte. Jag bad mamma hålla utkik efter dem. Euroshoppers blöjor är ungefär hälften så dyra som Pampers, och de är helt okej!
Jag hjälpte mamma att hänga upp julgardin i köket när jag ändå var där. Åh, vad jag älskar julen! Mer om det någon annan gång.

RSS 2.0