Men vad är detta?

Det kan vara jag som inte ser eller är dålig på att leta, men jag har tittat både på Kiruna kommuns hemsida och Kiruna.cc och det står INGENTING om Snöfestivalen eller om den kommande vintermarknaden. Hallå?

Saker att se fram emot

Jag försöker vara nöjd i nuet. Det är svårt att undvika att se framåt och bakåt. Antingen tänker jag på vad jag ska göra om en timme, ikväll, om tio minuter, eller så tänker jag på något som har hänt igår, för en vecka sen, i höstas eller nyss. Att engagera sig i nuet är inte det lättaste. Nu sitter jag och skriver dagens blogginlägg iallafall. Men nog fan tänker jag på vad jag ska skriva i nästa mening, medan jag skriver denna.
Nåväl, jag ser trots allt fram emot vad som händer idag, den här helgen och i nästa vecka. Vi börjar med idag, då ska jag och Matilda fika med en annan mamma och hennes barn. Kanske två andra mammor och deras barn. Ju fler barn desto bättre (säger jag nu, tänk om det är trettio små barn som ska fika samtidigt). Ikväll ska jag och Milllah äta ost och kex och dricka lite vin här hemma. Säkert ska vi prata lite strunt och lite viktigt också. Resten av helgen ska vi försöka vara ute på stan och hänga med i Snöfestivalen. På söndag tänkte jag att Matilda skulle få rida islandshäst, om det inte är trettiotusen andra små barn som ska rida samtidigt. På måndag ska jag äntligen hämta min förstärkare och mina gitarrer från replokalen. Sen ska jag provspela lite här hemma och höra hur högt det låter.

Om en stund ska jag hänga tvätt, sen ska jag promenera och hämta Matilda, hem och hämta bilen, fika, hämta mamma, ner på Signalen, köpa ost och kex, hem igen och diska och laga någon snabb liten middag åt mig och Matilda och sen kommer väl Milllah hit. Så ser dagen ut. Kanon!

Och det handlar om mig (och min unge)Ibland fastnar jag med blicken. Jag kan sitta och titta på min lilla unge hur länge som helst ibland. Tillslut brukar hon bli less och gå iväg. Jag blir aldrig less. Imorse låg jag och tittade på henne när hon åt morgonvälling och såg barnprogram i storsängen.
Idag var en lång dag för oss. När hon var på dagis hann jag köra tvättmaskinen två gånger, jag handtvättade en mössa och räknade lite matte. Efter dagis gick vi till mormor och morfar och åt palt, sen sprang vi på stan och jag träffade förvånansvärt många som jag kände och stannade och pratade med, sen gick vi hem via "rosa knutar" där vi förlängde lottoraden, sen åkte vi till kusin med en försenad födelsedagspresent och sen kom vi tillslut hem. Lilla ungen somnade nästan på en gång jag la henne.
Jag känner mig lite förkyld i svalget och undrar hur jag ska mota förkylning i grind. Varje dag tar jag vitaminer, mineraler och fiskolja. Men det stod i bipacksedeln över min antibiotika att immunförsvaret blir något nedsatt när man tar den. Jag kanske får proppa i mig ett par vitlöksklyftor innan jag går och lägger mig.
Då kan man faktiskt vara lite lättad över att man sover ensam för tillfället! Ha ha! Det finns andra saker som jag faktiskt ha kommit på att jag gör eller struntar i att göra nu när jag är gräsänka.
Här kommer en lista:
- Jag rakar inte benen varje dag. Inte ens varannan. Kanske, kanske en gång i veckan. Det beror på när det börjar göra ont att ta på sig långkalsongerna.
- Jag går oftast omkring i långkalsonger hemma. Direkt jag kommer hem åker byxorna av, men långkalsonger och tjocksockar får sitta kvar.
- För övrigt klär jag mig i rätt gräsliga, men ack så bekväma, myskläder här hemma.
- Jag lagar inte mat. Jag har stekt korv två gånger och kokat ägg två gånger på snart en månad.
- Jag ser nästan aldrig på teve i sovrummet, jag läser böcker istället.
- Jag har knappt kokat kaffe på en månad, med undantag de gånger någon har hälsat på.
- Jag kör knappt bil alls.
- Jag pratar högt för mig själv när det bara är jag hemma. Idag satt jag till exempel och sa högt till mig själv: Varför fattar jag inte? Vad fan är det som saknas i min hjärna? när jag räknade kurvors funktioner och ekvationer. Tillslut fick jag dock säga: Ja, nu jävlar är jag på gång! Det är ju så hääär det hänger ihop! (Skulle dock vilja ha en mattelärare hemma vid köksbordet nån timme varje dag.)
Det var vad jag kom på nu. Det är säkert mer om jag börjar tänka efter. Trots allt saknar jag Husse, men det dröjer inte länge förrän han är hemma igen! Han ringer varje dag, det är bra. Det går ju bra iallafall, jag och Matilda är ju värsta radarparet. 

Morgonpromenad

Det blev ingen bilåkning imorse! Ha ha! Det blev promenad ändå för vi tog kälken. Matilda blev så lycklig när hon insåg att hon skulle få åka kälke ända till dagis. Jag fick springa, för det ska gå undan tycker Matilda. "Mamma pinga!" ropade hon från kälken. Så det var bara att göra det.

Härligt vinterväder

Fin utsikt mot LKAB

Liten unge, stor snöhög.

Matilda visar runt mamma på dagis.

"Förbilad"

Jag är rädd att bli förbilad. Men det är bra att jag är uppmärksam, så att jag kan undvika att bli det. När jag fick mina influensasymptom orkade jag inte gå med barnvagn och bilen fick rycka in som transportmedel, istället för mina svaga ben. Så fick jag medicin och i bipacksedeln stod det att jag skulle ta det lugnt under kuren. Och jag känner mig själv, jag kan inte promenera lugnt, vare sig med eller utan barnvagn. När jag promenerar är jag på väg någonstans, och jag vill fram fort. Dessutom är promenader den enda träning jag kunnat ägna mig åt på sistone, både kroppsligt och tidsmässigt. Men nu har jag alltså tagit bilen i snart en vecka. Igår parkerade jag en bit från skolan så att jag fick en liten promenad iallafall, men idag parkerade jag nästan utanför porten. Sen åkte jag dessutom hem på lunchen. Med bilen går det snabbt att ta sig från skolan till dagis när jag ska hämta Matilda. Idag åkte jag från skolan sex minuter i tre och var ändå framme på dagis före tre.
Men det är jobbigt att ta bilen också. Det är jobbigare att sätta Matilda i bilen än i vagnen, bilen är svårare att parkera än vagnen, för vagnen kan jag ju ta med i stort sett överallt. Vagnen går att ta med in i affärer och den går att lägga varor i så jag slipper bära dem. Bilen blir kall när den står ute, och jag hinner komma fram dit jag ska innan den har blivit varm. När jag går med vagnen blir jag varm efter femtio meter, och jag slipper parkera både mig och vagnen utomhus. Matilda sitter mer bekvämt i vagnen än i bilen, och blir inte lika fort less när hon åker i den. Jag själv sitter dock jättebekvämt i bilen, med rumpvärmare och cd-spelare bland annat. (När Matilda inte åker med kör jag järnet på bilstereon, för närvarande och faktiskt sen ett bra tag tillbaka Britney Spears "Blackout".)
Imorgon ska jag ta och bryta min bilvana och låta den stå ett tag igen. På morgonen kör jag Matilda till dagis med bilen, men på eftermiddagen promenerar jag och hämtar henne. Jag får försöka gå lugnt, jag hoppas på finväder. Sen blir det promenader hädanefter, innan det är för sent och jag har utvecklat en bilrumpa.

Byta fokus

Jag hade lite panik över hur jag skulle hinna klart med MaB på den korta tiden som är kvar. Då tänkte jag: Usch, jag kommer aldrig hinna! Jag kommer inte fatta någonting! Det är för mycket! Jag är sjuk och har ont i handen!
Sen provade jag byta fokus till något mer positivt. Mina tankar blev då ungefär: Jag gör så här och lägger upp det så den här veckan och då gör jag så nästa vecka och har då en hel vecka att repetera och öva in det jag inte förstått helt. Jag blir friskare och friskare för varje dag, imorgon orkar jag mer än jag gjorde idag, för att inte tala om i övermorgon! Min hand gör i och för sig ont, men jag kan ta en paus då och då så handen får vila.
Vad mycket lättare det känns på en gång! Helt plötsligt blev en till synes omöjlig uppgift möjlig.

En snorig unge

Min unge sov som en kratta inatt. Hon vaknade varannan minut där ett tag och gnällde, trots att hon låg bredvid mig i storsängen. Jag låg själv och hade ont överallt, kände mig febrig och allmänt ynklig. Varannan minut fick jag trösta min lilla unge, som gnydde och snorade. Trots det var hon riktigt pigg och glad imorse, men hon hade en ganska trött och sliten mamma som fick dopa sig med Bamyl koffein. Hon hade snorat på dagis också, men hon hade inte varit trött och hängig. Vi åkte till mormor och morfar efter dagis och där snorade hon lite till och började få rödkantade ögon och hängande ögonlock. Hon fick gå hela vägen från deras hus till Kupolen-garaget när vi skulle hem, och då var hon pigg och glad som vanlig och hälsade på alla vi mötte, gubbar som gummor, hundar som bilar.
Jag håller tummarna att hon inte får feber, så det blir dagisuppehåll igen. Hon trivs verkligen på dagis nu, med sitt gäng ungar som hon kallar för "boarnen".
Nu ligger hon i soffan och äter bubbe till Simpsons. Snart ska hon bada.

Bäst att kolla upp

Med mina influensaliknande symptom börjar jag bli lite nojig att det är min kära gamla UVI som ligger och spökar, så idag ska jag faktiskt till vårdcentralen och prata med en sköterska. UVI är så vanligt att man i de flesta fall inte behöver träffa en läkare, man får bara svara på frågor ur ett formulär och lämna urinprov så gör en läkare sen en bedömning om man ska behandlas.
Jag trodde faktiskt att jag tagit kål på den, men den verkar envis den här gången. Mer envis än mig.
I gårdagens Aftonblad läste jag en uppmuntrande artikel om en brasiliansk miss World-kandidat som drabbats av UVI och bakterien var väldigt aggressiv och resistent. De hade provat amputera hennes händer och fötter, men det hjälpte inte och hon dog. Det gjorde inte mig mindre nojig att läsa den artikeln, kan jag avslöja.
Jag har trots allt orkat promenera med Matilda till dagis och tillbaka, men när jag ska till vårdcentralen tar jag minsann bilen. Den står nu avsopad och inpluggad ute på gården och väntar.

Mosad

Det känns som att jag blivit överkörd av en ångvält. Jag har ont precis överallt, från huvudet till fotlederna. Inte i fötterna, konstigt nog. Jag orkar inte mycket alls. Just då förvandlas min gulliga unge till ett litet monster, som ska gå när hon sitter, sitta när hon går, måla när hon äter, äta när hon målar, hon ska ha välling som hon inte dricker, tutte som hon slänger, böcker som hon river sidorna ur, stoppar i munnen och tuggar till pappersmassa som hon spottar på golvet. Ingenting är bra och allt jag vill är att få en stund på soffan. Nu har jag provat lägga henne i sängen, för jag tror inte att hon fick sova tillräckligt tidigare på dan.
.......

Ett halvtimmeslångt samtal från Husse senare och jag känner mig bättre till mods. Han har en förmåga att få mig på bättre humör. Jag känner mig plötsligt inte som en värdelös mamma längre. Matilda kom på att hon skulle bada istället för att vila, och det går ju bra, så länge hon inte blir ett bad-monster.

"Far, jag kan inte få upp min cocosnöt..."Hur får man upp en cocosnöt? Med bågfil såklart!

The silent treatment

Om du vill göra någon riktigt illa och gärna få den personen att grubbla sig galen, utsätt denne för The Silent treatment. Du gör så att du helt enkelt fryser ut den personen, gärna utan att förklara varför, för då får själva grubblandet större effekt. Det är ett mycket effektivt sätt att åstadkomma stor skada utan större ansträngning från din sida. Det är långt mycket effektivare än att hämnas, genera, åsamka fysisk skada eller baktala. I och för sig går utfrysningen att kombinera med smutskastning och ryktesspridning så att fler kan hänga på. Frågan är vilket resultat du är ute efter. Är det så att du vill få någon att tänka efter, då den personen kanske gjort något dumt mot dig, då ska du sedan vara öppen för diskussion i ämnet så att saker och ting kan klaras upp. Är du däremot ute efter att knäcka personen ifråga psykiskt, gör du bäst i att aldrig förklara varför du utsatt denne för The silent treatment och hoppas på att personen inte har styrka i sig själv för att orka gå vidare i sitt liv.

Att bli utsatt för The silent treatment är bland det värsta du kan råka ut för. Frågan är hur man ska bete sig i en sådan situation.
För det första får man fundera över om det är något man har gjort eller sagt som kan ha skadat, upprört eller sårat den person som utsätter dig för The silent treatment. Du kan försöka få kontakt med personen ifråga för att få förklarat för dig vad felet är, i klartext, om du inte kan klura ut det själv. Men det är inte lönsamt alla gånger då The silent treatment faktiskt går ut på att ignorera dig, oavsett vad du säger eller gör.
Om du inte kan komma på att du gjort något fel eller vad du har gjort fel och inte får det förklarat för dig, måste du som steg två förlåta dig själv, även om du inte vet vad du ska förlåta. Du kan inte gå vidare om du hela tiden grubblar på vad du kan ha gjort fel och att du skulle ha gjort annorlunda. Det går inte att ändra saker i det förflutna. Förlåt dig själv för gamla misstag och glöm dem, använd sedan din dyrbara energi till att kämpa för att göra bra saker och fråga dig själv ofta om det du gör är av kärlek eller av rädsla.
Som steg tre ska du förlåta den som utsatt dig för utfrysningen. Låt inte den negativa energin, i att grubbla över någon som hyser sådant förakt för dig, ta över. Förlåt personen, för dig själv och din egen skull, och glöm det.
Steg fyra är att gå vidare, lämna detta bakom dig, du kan sörja en stund över det du har förlorat och sedan släppa det. Gå vidare och se över allt du har att vara tacksam över. Var glad över din styrka att kunna gå vidare.

Slutligen, tänk på att i stort sett alla människor begår misstag. Frågan är hur du bemöter de misstag som görs mot dig och hur du själv hanterar de misstag du gör. Att erkänna ett misstag är svårt, men det är också svårt att förlåta ett misstag som begåtts mot dig. Innan du fördömer, tänk efter. Är du själv så felfri att du aldrig har sårat någon? Det är lätt att se fel hos andra och det kan vara svårt att erkänna felen hos sig själv. Ofta är det så att de som har dåligt samvete lättare dömer ut andra som begår misstag, för att rikta uppmärksamheten bort från de egna bristerna. Att döma ut andra ger dig inte ett bättre samvete, det enda som gör det är att förlåta sig själv. Ha lite mer överseende med din omvärld, för du mår inte bättre av att andra mår dåligt. Visa istället din omvärld hur de kan göra för att göra rätt, för att handla med kärlek istället för rädsla. Det finns inget bättre sätt att visa det än att själv föregå med gott exempel.

Och för att citera Jerry Springer: ta hand om varandra!

Kroppens egenheter

När det är väderomslag brukar det spricka i mina mungipor och jag påminner rätt mycket om Jokern. Sist höll det i sig ganska länge och jag kämpade emot med krämer och oljor, utan märkbart resultat. Tillslut gav det bara med sig och försvann. Då började mina fingertoppar torka. Det ser ut som att jag har haft händerna i vatten hela tiden. Jag har russinfingrar, men torra sådana. På vissa ställen blir det som luftbubblor som spricker. Jag har svårt att bläddra i papper eftersom fingrarna inte får något fäste. Detta händer också vid väderomslag, främst tidigt på våren eller hösten. Jag smörjer händerna flera gånger om dagen, men kort därefter känns fingrarna som läskpapper igen. Det går väl också över av sig själv så småningom, men jag kan inte låta bli att lägga mig i och försöka hitta mirakelkurer mot detta. Än har jag inte hittat något som hjälper. Men till mina mungipor har jag hittat något som lindrar iallafall och det är en bivaxsalva jag köpt på marknaden. Den jag köpte för ungefär tre år sen har tagit slut nu, så jag måste köpa en ny nu när vintermarknaden kommer. Etiketten på burken är helt utnött så jag kan inte se varifrån den kommer, annars hade jag tipsat om dem. Men det kan jag göra efter marknaden. Det är den absolut bästa läppvalla jag ägt.


Inte så hemskt

I några dagar har jag helt struntat i att plocka upp leksaker från golvet. Tidigare har jag gjort det varje kväll när Matilda somnat. Sen har hon dragit fram dem igen dagen efter och proceduren upprepas. Jag undrade hur stökigt det skulle bli om jag struntade i det, och det blev inte så hemskt. Hon nöjer sig efter ett visst antal leksaker, verkar det som, och när de ligger på golvet så blir det varken mer eller mindre.
Idag plockade jag upp allt, för jag tänkte dammsuga. De roligaste leksakerna är tydligen de små som åker in under allt och emellan allt så man får krypa efter golvet. Ett och annat mjukdjur låg på golvet också.


Jag öppnar dörrarJag har läst "The Secret" eller "Hemligheten" som vi säger i Sverige och en utav de saker jag försöker manifestera i mitt liv är ökade inkomster. Nu försöker jag öppna dörrar för dessa inkomster, så att de ska börja flöda in. Och grejen är ju den att jag inte ska behöva ta något otrevligt jobb som jag inte trivs med, för att öka mina inkomster. På något sätt ska de komma till mig iallafall. Jag försöker öka möjligheterna för dem att ta sig till mig. Sen föreställer jag mig hur pengar flyger genom rymden och hamnar hos mig, genom mina öppna dörrar. Fint va?

Efter att ha betalat räkningarna insåg jag till min förtjusning att jag inte gick 1700 kr back den här månaden. Alltså funkar det på något vis. Det kommer pengar och jag vet inte hur, för de kommer inte alltid från de ställen man tror. Det vore fantastiskt tråkigt att gå back 1700 kr i månaden, så det tänker jag inte göra. Och så är det. Om jag tänker att jag går runt och till och med få över pengar att handla mat och kläder för, så får jag det. Och så är det. Har man läst "Hemligheten" så vet man det.
Grejen var att jag, när jag räknat ut att jag enligt de inkomster som var synliga för mig då, skulle gå 1700 kr back varje månad, inte blev kallsvettig, orolig, nervös eller det minsta ångestladdad. Jag visste att det skulle lösa sig. Och det gör det. Och så är det.

FrukostShit! Det är redan fredag! Hur sjutton ska jag hinna klart? Det är bara att ta med matteboken, var jag än går, resten av veckan...

Mycket matematik

Det är mest matte som rör sig i mitt huvud nu för tiden. Just nu är det den räta linjens ekvation. Det är skojigt men jag känner mig stressad. Jag räknar nästa varje ledig stund, med en hand som bråkar och gör ont när jag skrivit för mycket. Det positiva är att jag faktiskt förstår vad jag gör. Och jag har klurat ut det mesta själv, hemma vid köksbordet.
Hinna duscha och sånt får jag göra när Matilda har somnat på kvällarna, och då är jag oftast svintrött. Som nu. Men jag envisas med att sitta uppe och titta lite på handboll. Men snart får jag gå och lägga mig!
Imorgon är det fredag och då ska jag banne mig ta ett glas vin eller två till maten, så det så.

Att befria sig från egot

En ny jord av Eckhart Tolle

Före jul köpte jag Eckhart Tolles bok "En ny jord Ditt inre syfte" och den skulle jag börja läsa när jag blev gräsänka, eftersom jag skulle begränsa mitt teve-tittande. Jag började läsa den nu i veckan och har insett att det är en ganska rolig bok med många igenkänningsmoment. Den handlar om hur vi styrs av våra egon och vissa förklaringar är så klockrena att jag fnissat högt när jag läst dem.
Att befria sig från egot skulle vara ganska skönt, eftersom man då slipper bry sig om vad andra tycker och tänker, och man tycker och tänker själv inte saker om andra. Det vore oerhört befriande. Tanken med boken är att den ska sätta igång en sådan befrielseprocess eftersom den gör en medveten om vilka tankar och handlingar som styrs av egot. Mycket spännande.
Jag känner att mitt ego skriker åt mig ibland, att jag känner mig orättvist behandlad, jag undrar hur vissa kan göra si och så och jag är då och då rädd för att inte räcka till. Det är bra att känna igen dessa tankar som tankar från egot, att identifiera dem som just det.
Trots allt finns egot kvar i mig och det vill minsann visa att det hade rätt, och jag sitter och fnissar lite åt det nu. Men jag har halva boken kvar. Få se hur högt mitt ego skriker när jag läst klart boken.

Rödkål och K-sprit

Låter det som en fest, eller? Det är iallafall huvudingredienserna i en laboration jag ska göra i NkB. Naturkunskap är verkligen roligt! Det betyder att jag har ett visst intresse för det, kan jag tänka.
Idag har jag suttit och räknat lite i matteboken. Det är mycket jag känner igen. Jag är lite sur för att min hand inte funkar som den ska, för nu tänker jag verkligen fortare än jag skriver. Jag hinner glömma bort hur det var jag tänkte innan jag fått ner det på pappret, och då måste jag tänka om.
Handen blir trots allt bättre för varje dag. Snart kan jag ha normal fingersättning på tangentbordet, istället för att köra "långfingervalsen" med höger hand.

Nu är det snart dags att hoppa i täckisarna och hämta lilla ungen.
Termometern visar -9 grader, inte så farligt. Kanske klarar jag mig med jeans och långisar ändå.

"Du är fet, ful och ser ut som en knarkare!"

Det har gått ungefär 20 år sedan jag fick den kommentaren. Jag kommer inte ihåg vem som sa det eller i vilket sammanhang. Men den inte bara fastnade, den kröp in och la sig under skinnet. Den bosatte sig där.
Jag har spenderat mycket av de senaste 20 åren till att bli av med just den kommentaren, plus några andra. Jag har funderat många gånger varför just den skulle fastna inom mig. Jag har hört flera gånger att jag är vacker, men det är inte det jag har tänkt på när jag har legat och funderat på kvällarna innan jag somnat.
Den kommentaren har varit en utlösande faktor de gånger jag känt självhat. Om jag nu var så fet och ful, varför kunde jag inte bara göra något åt det? Varför kunde jag bara inte försvinna? Mitt knep istället var att inte ens försöka se snygg eller smal ut. Det var en variant av att försvinna.
Än idag, tjugo år senare, gör sig den kommentaren påmind de dagar jag känner mig lite vissen. Den känns lite mer avlägsen nu, men ändå påtaglig. Jag kommer på mig själv med att nedvärdera mig själv, utan att ha verklig grund för det, utan just på grund utav att den och liknande kommentarer fastnade i mig. När andra gett mig komplimanger har jag inte kunnat ta dem på allvar, för jag visste ju vad som var sant, jag var fet, ful och såg ut som en knarkare. Om de sa något annat måste de ju ljuga, eller hur?
Att ta sig ur ett sådant mönster är fan inte lätt, hur många som än säger att man är vacker. Att känna sig vacker själv är ett arbete som kräver engagemang varje dag. Varje dag måste jag påminna mig. Det hade inte spelat någon roll om jag hade blivit en size 0, jag hade ändå känt mig fet. Och ful. Mitt mål är nära, och mitt mål är att jag ska känna mig vacker i storlek 42.
Jag tänker inte låta en kommentar från någon 12-årig unge få förstöra resten av mitt liv.

Jag vann!

Jag vann på lotto igår. Plötsligt händer det. Undrar vad jag ska göra med de 24 kronorna?

Den fina lilla ungen

Gissa om det smittar av sig? Man kan inte vara på dåligt humör när man ser den här varje dag.

så här glad kan man vara när man ska fastna på bild.

Barnledig

Idag kom farfar och hämtade lilla ungen. De gick ut på en tur med kälken och sedan skulle de fika hos farmor. Jag var barnledig i ett par timmar. Det är som när hon är på dagis, i början känns det skönt och jag hinner fixa lite grejer ostört, sen börjar jag sakna henne och tillslut får jag abstinens. När jag hämtade henne la hon på lite extra krut i buset, sen somnade hon på ett kick när vi kommit hem och jag lagt henne i sin säng.
Ikväll är vi bortbjudna på middag. Det ska bli roligt!

Route 66

Det finns ett hus i Kiruna, som i folkmun kallas Route 66 eller Dödens väntrum. Det är socialtjänstens lägenheter för bland annat, och i största grad, missbrukare. Huset ligger bra till, nästan mitt i stan, och har en utav Kirunas bästa utsikter. Utanför ligger en park med en lekplats i. Men insidan av huset ser helt annorlunda ut. Många fönster är täckta av plåt, eftersom de blir krossade för jämnan, lägenheterna är rätt skabbiga. Det är ofta fest i huset. Det är ofta bråk där. Många av de som bor där är ganska illa däran. Det förekommer konsumtion av både t-sprit och spolarvätska.

I huset finns en dagligverksamhet i socialtjänsten regi, där det jobbar behandlingsassistenter. Det är en nykter mötesplats och där man kan ha kontakt med personalen för samtal och fika.

Jag känner personligen två personer som bor i det huset, de har båda missbruksproblem. En av dem håller sig därifrån så mycket han kan, eftersom han anser att miljön där är hemsk.


I Kiruna är det lägenhetsbrist. Det har varit i stort sett omöjligt att få bostad genom att ställa sig i kö hos de lokala bostadsbolagen. Det finns två exempel på kvinnor med små barn, som tillslut vänt sig till socialen för hjälp med bostad. De alternativ de fått är att antingen flytta till Vittangi eller Abisko, som båda ligger flera mil från Kiruna stad. Det sista alternativet socialtjänsten kommit med, om man nu vill bo i Kiruna stad, är just lägenheterna på Route 66.

Senast igår hörde jag om ytterligare en ensamstående förälder med barn under 7 år som fått det som enda alternativ.


Frågan är om man som ensamstående förälder vill bo i ett hus ämnat för missbrukare?

Frågan är om det är en hälsosam miljö för små barn?

Är det sådan brist på lägenheter att det är det enda alternativ man kan få?

Är det inte dags att rusta upp de mängder av kallställda bostadshus som faktiskt finns i Kiruna, så att det finns bättre möjligheter för dem som behöver någonstans att bo?

Dessutom tycker jag att det är dags för en upprustning av Route 66, för vem fan vill vara nykter där?


Ur nyhetsflödet idag

På grund av tids- och motorikbrist blir det endast ur Aftonbladet idag.

Det förklarar en hel del

Vad spännande om det finns liv på Mars!

Bättre sent än aldrig?

Tillochmed klädstorleken visar att jag är lycklig.Klart

Jag gjorde det! Jag diskade! Nu är även köket rent och fint. Jag orkar inte göra kaffe så jag struntar i det. Det finns en risk att jag får i mig kaffe ändå idag.
Tvättmaskinen går nu, undrar om den hinner färdigt innan jag ska gå och hämta lilla ungen? Vi får väl se. Annars får jag väl gå hem igen och inte upp på stan som jag tänkt.

Den där disken

Det är aldrig diskat när jag kommer hem. Jag förstår inte. Disken ligger fortfarande kvar i diskhon, orörd. Det är varken mer eller mindre. Kanske måste jag se till att få bort den nu. den stör mig. Resten av lägenheten ser ganska prydlig och ren ut, så den där disken förstör bilden.
Okej, disk först, kaffe sen.

Fixa fixa fixa

Matilda är på dagis och jag sitter hemma och fixar. Om 45 min ska jag gå och hämta henne, så jag hinner fixa lite till. Ringde till dagisrektorn och hon ska skicka nya inkomstpapper åt mig så jag får lägre dagisavgift nu när jag är gräsänka. Då ska jag slippa gå back 1700 kr per månad, kanske blir det hälften. Dopar mig med lite mer vinägervatten och nässelte för att hålla skiten borta från min kropp.
Jag har inte diskat på tre dagar och gjorde det inte idag heller, när jag hade tid och läge. Nej, då stack jag ut och övningskörde bilen, och det gick inte så jättebra med min onda hand. Jag fick lägga i ettan med vänster... Fick lite panik i backen mot stan när jag hamnade i trafikljuset och skulle stå i dragläge och kunde inte få i ettan med höger hand när det slog om till grönt och det kom en bil bakom. Då var jag glad att jag inte satt och körde en bil i Stockholm, hade antagligen fått motorstopp då.
Jag var upp till mamma och pappa en sväng, tjuvrökte, åt gröt och drack kaffe. Jag fick se en bild på min systerdotter Astrid som är ganska så ny här i världen. Hon är gullig. Jag undrar vad Matilda hade sagt om hon träffade henne. Jag undrar  vad Matilda hade sagt om hon träffade sin kusin Alvar! Hon hade säkert busat med honom.

Nu sover nog Matilda där på dagis, mysigt nerbäddad i sin vagn. Undrar om hon har haft roligt idag med alla barnen? Igår hade det gått jättebra iallafall. Det känns tryggt då jag frånochmed nästa vecka har utökat hennes dagistider med 3 timmar. Jag ska verkligen försöka undvika att ha henne där mer än sex timmar på en dag. Nu ska hon vara sex timmar varje onsdag, det känns jättelänge! Tur att det bara behövs en gång i veckan.
Det vardagliga livet som "ensamstående" mamma går riktigt bra. Mycket tack vare mor- och farföräldrar. Tack tack.
Just ja! Det är tack-torsdag idag. Glöm inte det.

Huskurer rules

Jag har dragits med en urinvägsinfektion i ett par veckor. Vilken vettig människa som helst hade redan efter ett par dagar kontaktat närmaste vårdcentral för samtal med läkare och undersökning. Inte Fru Roos, som tidigare var fröken Nyberg. I mitt 31-åriga liv har jag nog haft urinvägsinfektion ca 30 gånger, jag har haft njurbäckeninflammation två gånger. Ungefär hälften av dessa har jag behandlats med antibiotika. Men jag gillar inte piller och mediciner och recept utskrivna av läkare och har dessutom varit orolig att jag ska bli immun mot antibiotika, så ofta som jag fått det, så jag vände mig mot huskurernas förlovade land.
Jag började med att hälla i mig tranbärsjuice, ungefär fem liter har jag druckit. Men jag skulle nog ha valt en osötad variant eftersom bakterier gillar socker. Alltså gick inte min UVI över. Jag har druckit gullriste, ungefär 7 dl på en kväll, det hjälpte för kvällen men dagen efter var UVIn tillbaka. Igår tänkte jag att nu jävlar ska de där envisa bakterierna få en väldigt ogästvänlig miljö och drack då flera glas vinägervatten och två stora muggar nässelte. Idag är UVIn som bortblåst! Äntligen! Jag var nära att ge upp och ge vårdcentralen en chans, men skam den som ger sig.

Här kommer mina huskurstips:
Urinvägsinfektion drabbar kvinnor 20 gånger oftare än män, för att kvinnor har kortare urinrör vilket gör det lättare för bakterier att ta sig in och få fäste i urinblåsan.

Förebyggande:
Om du vill förebygga urinvägsinfekton ska du dricka mycket vatten(en till en och en halv liter om dagen), vanligt vatten, inte kolsyrat. Undvik sötade drycker och kaffe. Undvik även mjölkprodukter eller dra ner på din konsumtion.
När du går på toaletten, torka alltid framifrån och bak för att undvika att få tarmbakterier i urinröret.
Kissa alltid efter sex. Byt trosor varje dag, minst en gång om dan om du vet att du har lätt att få UVI. Tvätta underlivet med tillexempel lactacyd, som har rätt ph-värde.
Se till att du får i dig mycket C-vitamin.

Om du fått UVI:
ska du givetvis kontakta läkare i första hand. Drick osötad tranbärsjuice. Gör te på torkade nässlor och drick en kopp om dagen. Blanda äppelcidervinäger i ditt dricksvatten. Dopa dig med C-vitamin, ungefär 1000 mg om dagen. Drick mycket och kissa mycket så bakterierna skjöls ut.

Läs mer om UVI här.

Funderingar

Undrar just hur jag ska klara av de första veckorna i skolan när jag knappt orkar hålla en penna längre än en minut... Och så duktig är jag inte att skriva med vänster.
Det löser sig nog. Handen blir ju bättre och bättre dag för dag. Snart kommer jag nog skriva precis som om ingenting hade hänt.

Lipstick Jungle

Jag såg premiären igår. Innan hade jag läst om hur den jämfördes med Sex & the City, endast för att det är samma författare, Candace Bushnell. Okej, serien handlar om framgångsrika kvinnor och de bor i New York, men annars tycker jag inte att det går att jämföra de två serierna. SATC har en mer skämtsam ton och en inriktning på sex och förhållanden, dessutom var avsnitten bara en halvtimme. Lipstick Jungle är mer en dramaserie, och huvudpersonerna har inte mycket gemensamt med vare sig Carrie, Samantha, Charlotte eller Miranda.
Jag måste erkänna att jag sprang mellan teven och badrummet under premiäravsnittet igår, för jag höll på att toppa håret samtidigt, men jag hängde med ganska bra iallafall.
Det var roligt att se forne Brat pack-medlemmen Andrew McCarthy som biljardären Joe Bennett. Fram för fler bortglömda 80-talsskådisar alá McDreamy!
Och Robert Buckley som spelar Kirby visste jag att jag kände igen någonstans ifrån och det var från serien Fashion House som gick på förmiddagarna i femman för ett tag sen. (En serie vi aldrig kommer att få se igen, lika bra är väl det. Även om den var lite småkul.)
Jag ser fram emot del två nästa måndag, faktiskt. Det är skönt att se något annat än CSI på måndagar som omväxling.

Plogat vare här

De har plogat trottoarerna in till stan men lämnat alla snöklimpar kvar så trottoaren är hälften så bred som den borde vara. Alltså något för smal för en barnvagn.
Helt otroligt är det dock att de har lyckats ploga trottoaren på Geologgatan. Det måste vara förstå gången på ett par år! Halleluja!


Varm

En mugg gullriste och ett samtal från Husse så blev jag varm i magen.

Min lyckodag?

Eller är det bara tisdag?
Jag hade bråttom imorse. Jag skulle hinna få upp en morgontrött bejbis, klä på henne och mig med något skadad arm och hinna till stan före nio. Gjorde jag det? Såklart jag inte gjorde! Jag kom en timme försent till min mattelektion, men det gjorde då rakt ingenting.
Jag och min mor var sedan på stan och jag fyndade ett par mysiga jeans för 49:50kr. Sen var jag till kirurgen och visade upp min arm. När jag sa att jag tagit bort gipset själv, skrattade han bara, det gjorde inte så mycket när det bara var ett par dagar sen. Äntligen är jag fri från det! Nu är jag tillochmed bandage-lös.
När jag kom hem och kollade mailen hade jag vunnit ett presentkort på 300kr i valfri butik. Tjohooo! Det kommer med posten inom 3-4 arbetsdagar.
Det är några timmar kvar på den här dagen, vad mer ska hinna hända? Jag känner mig förväntansfull, allt enligt The Secret's regler...

Rättvisa

En gång, för några år sedan, tog de "tuffa" killarna i skinnvästar lagen i egna händer. En av dem slog ner Husse så han åkte i backen, då tog några andra över och sparkade på honom när han låg ner. Han spelade medvetslös för att de skulle sluta. De skedde på en plats med massor av ögonvittnen, och alla som var där hade sina namn uppskrivna på en lista. De hade inte varit något tufft jobb att få fast gärningsmännen. Men polisen tittade åt andra hållet. Det gick inte att göra något och de "tuffa" killarna i skinnvästar höll varandra om ryggen.
Jag fick hem en man med blåmärken, skrubbsår och blodiga kläder.
Nu sitter Husse där de borde ha suttit då, och han sonar sitt brott. Varför är det inte lika för alla?
Vissa borde vara inspärrade flera gånger för länge sen, men alla ser inte likadana ut inför lagen i Sveriges svar på vilda västern, som vi kallar Kiruna.

Hör precis på eko-nyheterna att många fler gaturelaterade misshandlar hade kunnat klaras upp om polisen hade gjort ett grundligt arbete. Ungefär hälften blir uppklarade. Undra hur siffran ser ut i Kiruna?

Och ute är det vitt, vitt, vitt

Det ser ut som att vi bor i ett mjölkglas idag. Igår snöade det litegrann, jag vet inte om det snöar nu, men det är vitt iallafall. Temperaturen är än så länge på minussidan med två grader. Enligt prognosen ska det bli upp till sex plusgrader och sen slår kylan till igen. Allt för att det ska bli rena isgatorna ute. Det ska alltså bli totalt livsfarligt att gå ut och gå, och för den delen köra bil också. Tur att jag har en barnvagn att hålla mig i, det hjälper när man halkar till.

Matilda har sovit med mig storsängen inatt och vaknade därför lite tidigare än vanligt, före nio. Hon ville göra allt och leka med allt på morgonen, jag hann inte med för det vände så fort. Jag kände att det var lika bra att gå och sätta sig i soffan med en kopp te och bara titta på.

Vi ska hålla oss inne till klockan två ungefär, sen går vi upp på stan. Jag har upprop klockan tre. Jag känner mig lite nervös inför skolstarten, det var ju ändå ett tag sen jag läste sist, hösten 2006. Värst vad tiden går, då var Matilda i magen, nu fyller hon snart två år.

Nu vill Matilda spela dataspel, gunga, leka med lego, tvätta i tvättstället och mata bejsan-dockan samtidigt. Jag ska ta och välja ut dagens outfit, för mig och för henne.

Nu är det så där igen

Igår  var det +2 grader när vi var på stan. Igårkväll när vi kom hem var det 0 grader. Mitt i natten -1 och nu är det -2. Inte direkt någon kyla. Givetvis ska det blåsa också. Det är otäckt att promenera, för det är blankis här och där. Och isknölar man både kan snubbla och halka på. Det är ingen riktig vinter! Januari ska vara kall, och då snackar vi minst -10 grader, minst. Idag är det mulet, då kanske den utlovade snön kommer. Jag har väntat på att det ska snöa i tre dagar. För tre dagar sen drog jag ut kontakten till bilen, dels för att jag inte ska använda den och dels för att det skulle snöa. I samma stund jag drog ur kontakten blev det klart.
På tisdag tänkte jag använda bilen faktiskt, men det är ju inte helt nödvändigt, så antagligen strutar jag i det. Jag ska ju bara till sjukhuset.
Idag tänkte jag att Matilda skulle få åka kälke, men där det inte är grusat är det ju svinhalt att gå. Ja, jag vet inte. Det är ingen riktig vinter. Men kanske gör den som förra året och kommer i februari.

Här finns inget att se

Sen jag bestämde att jag skulle ransonera mitt teve-tittande till max tre program per dag, insåg jag hur lite det är att se på teve egentligen. Jag köpte en teve-tidning (egentligen fick jag den av min mamma) och satte mig med en märkpenna för att märka ut max tre program per dag. Jag hade svårt att hitta ett program per dag. Riktigt svårt. Sen jag bestämde att ransonera mitt teve-tittande har jag slagit av strömmem till teven, dvd:n och högtalarna, de har knappt varit på sen dess. Förut slog jag på teven det första jag gjorde när jag steg upp. Först var det nyhetsmorgon till det tog slut, sen efter tio, sen Rachael Ray, Days of our lives, Oprah och så fortsatte det fram till filmen eller serien som börjar 21:00 och så slog jag av teven vid 23:00. Jag upptäckte att det där var helt galet och tänkte att jag nog skulle få en hel del gjort om jag bara kunde ransonera mitt teve-tittande. Eftersom jag varit en sådan teve-narkoman som kunnat tablån utantill ett par dagar framåt, tillät jag mig själv välja iallafall tre program att se per dag. Och nu har jag förstått att till och med det är för mycket.
Jag vill gärna se Top Model 11, för det tycker jag är skoj. Sen ska jag se premiären av Lipstick Jungle, för den kan vara kul. Let's dance är också med på listan, och ibland dyker det upp en film som jag inte har sett, även om det knappast är troligt. Det finns några fler program som jag kan tycka är ganska bra tidsfördriv, som Bones till exempel, men hur viktigt är det egentligen? Och hur hemskt vore det att missa ett avsnitt?
Nej, det är faktiskt väldigt skönt att slippa teve-klistret, som håller en kvar trots att det inte är särskilt intressant.
Vi får se hur länge det håller i sig bara. Förhoppningsvis hela våren, så jag hinner göra mina läxor. 

Nu är det lördag igen

De senaste veckorna har bestått av aftnar, helgdagar, lördagar och söndagar. Nu är det lördag igen och jag hänger knappt med längre. Jag har inte reflekterat över när det varit "vanliga" dagar, för de har glidit obemärkta förbi. Jag har inte tänkt på att kolla brevlådan eller ringa myndighetssamtal, för att allt har känts som en tre veckor lång helg. Nu är det vanlig lördag, som följs av en vanlig söndag och på måndag är det vanlig vardag igen. På måndag ska jag på upprop på KomVux. På tisdag tar jag av gipset, på riktigt. På onsdag ska Matilda tillbaka till dagis. De vanliga dagarna kommer med vanliga uppgifter som jag inte behövt tänka på under rätt lång tid. På ett sätt är jag lite skraj för att börja med alla måsten igen, på ett sätt känns det väldigt skönt at komma tillbaka till lite rutiner och vardagliga uppgifter. För att inte tala om vanlig mat! Festmåltiderna är över för ett tag framöver, nu är det tillbaka till korv och makaroner och dyligt.
Bilen ska besiktigas, dagisrektorn ska ringas, läxor ska läsas och det ska klivas upp på morgonen, istället för sena förmiddagen.
Lilla ungen sover fortfarande, klockan är snart nio. Hur välkomnar hon återgången till vardagslivet, tro?

Min unge och jag

Igår protesterade hon lite när jag bestämde att hon skulle sova. Jag håller på att göra om hennes sovtider. Fram till nu har hon somnat samtidigt som mig och Husse, det vill säga nästan vid tio. Det går inte. I förrgår började jag förbereda henne vid åtta. Igår började jag redan sju, halv åtta låg hon i sängen och klockan nio hade hon somnat. Hon låg och smågnällde mellan åtta och nio, men det var inte alls farligt.
Hon sover dock lika länge på morgonen, i morse slog hon upp ögonen och utbrast "bubbe" klockan halv tio. Nästa vecka ska vi börja gå på dagis igen, och då ska vi stiga upp senast klockan åtta. Men då har jag nog lyckats göra om hennes sovtider.
Husse är lite mesigare än mig. Och det vet lilla ungen. När hon gnäller kommer Husse rusande till undsättning och undrar vad som står på tok. Lilla ungen är en riktig bluffgrinare ibland, men Husse går på det nästan varje gång.
När jag har varit handikappad här hemma, först med opererade bröst och sen med bruten arm, så har Husse fått köra sina rutiner med lilla ungen. Det har inneburit att hon har fått somna med oss i vår säng, sen har hon fått komma till den igen så fort hon har velat, när som helst på natten, han började faktiskt springa upp och göra välling åt henne vid tre-tiden på morgonen, men då satte jag stopp. Hon ska inte äta mitt i natten och allt före klockan sex är mitt i natten.
När jag var ensam hemma med henne en stund på dagen så gnällde hon ingenting, men så fort Husse kom hem hängde hon efter honom som en gnällig svans för hon vet att han leker med henne så fort hon säger till. Hon har sin pappa lindad runt sin lilla lillfinger och det vet hon.
Nu är Husse inte hemma, lilla ungen har bara morsan nu som inte går på bluffgrin. Då blir det lite andra rutiner. Men hon har mig som i ett paket också, hon är svår att motstå, min lilla unge.

Tänk om...

Tänk om jag var olycklig och deprimerad. Tänk om jag var missnöjd med livet, orolig, nedstämd och sorgsen. Tänk om jag gick omkring och mådde dåligt, önskade att jag var någon annan, levde ett annat liv, på en annan plats. Tänk om jag blev förbannad varje gång jag såg mig i spegeln, tyckte jag var en idiot, spottade över min egen fulhet. Tänk om jag gick omkring och muttrade svordomar över livet och världen, klagade över allt och alla, men främst över mig själv. Tänk om det var så jävla illa.
En gång var det det. En gång levde jag precis så. En gång stämde varenda ovanstående ord in på just mig.
Men nu är det inte så.
Nu är det i stort sett tvärtom. Men jag går fortfarande omkring och klagar då och då, men inte med hopplöshet i rösten eller sinnet, utan med en vilja att om möjligt förändra det till det bättre.
En gång i tiden mådde jag så fruktansvärt jävla dåligt över att jag var jag.
Då trodde alla att jag mådde bra.
Nu mår jag bra, så bra som jag någonsin mått, vad jag kan minnas.
Nu tror några att jag mår dåligt.
Tänk om de hade brytt sig om mig och mitt liv när jag verkligen mådde dåligt.
Men grejen är ju att jag klarade mig bra ändå, så egentligen gör det ingenting.


Busig

Jag tog av mig gipset idag, själv, hemma, utan att jag fick. Det skavde så jag höll på att bli galen. Jag satt och drog det fram och tillbaka över armen och upptäckte att det gick att dra av helt. Då gjorde jag det. Sen viftade jag lite på fingrarna av lättnad. Matilda tyckte det var döläskigt att jag tog bort gipset och ville att jag skulle ta på det igen. Jag gjorde det. Nu sitter det där igen. På tisdag ska det bort på riktigt och jag är lite nervös för det, då jag känner att handen är väldigt svag. Från och med tisdag kommer den vara oskyddad och jag hoppades hinna öva upp lite styrka i den innan dess. Men det går inte! Jag försöker göra mina övningar jag fått, men handen har helt fel vinkel. Jag kan inte forma en knytnäve, det är emot naturlagarna.

Jag har inte en enda ciggis eller snusprilla hemma, och är därför grymt sugen på något av dem. Helst snus, faktiskt. Och det är bara för att jag inte har något hemma som jag är sugen. Det är psykiskt och det är jag fullt medveten om och det är grymt irriterande.
Snart ska jag gå och slå på teven för första gången idag och sen ska jag dra av mig gipset igen och vifta på fingrarna.
Pssst! Säg inte åt nån!

Otroligt

Matilda och jag klädde på oss och gick ut efter frukost. Ute var det -11 grader och blåst, inte så trevligt alls. Vi gick till ica och köpte blöjor, 3 paket, alla som fanns i hyllan. Sen gick vi till mormor och morfar. Hon har busat här och faktiskt vågat sig in i mormors rum, vilket hon inte vågat hittills. Sen blev hon trött så jag gav henne bubbe och la henne i sin säng. Hon somnade! Det brukar hon inte göra. Helt otroligt. Jag sitter nu i köket och skriver blogg på mobilen. Det har jag aldrig gjort förut. Vilken dag!

Ensam

Husse lämnade oss idag. Vi steg alla upp klockan sex för att lämna Husse vid bussen.  Det var så tråkigt att komma hem, själva, bara jag och Matilda. Det är skönt att jag har henne iallafall. Hon gör mig på gott humör när jag håller på börja grina.
Idag var den värsta dagen, nu blir det bara bättre. Dagen började inte alls bra. Min urinvägsinfektion jag trodde var borta hade kommit tillbaka, min arm gjorde ondare än vanligt och jag hade huvudvärk för att jag sovit så dåligt. Matilda somnade om en stund när vi kom hem, men jag låg och tittade på tv för att tänka på annat.
Vi har pratat lite med Husse på telefonen, med högtalaren på.
Det är så konstigt att han inte är hemma. Vi är ju nästan ihopvuxna i vanliga fall.
Jag har separationsångest av hög grad.
Men Matilda gör det lite lättare.


Brrr!

Idag visade termometern -16 grader. Så ska det va! Ett par månader till iallafall.

Ibland går jag på reklamen

Jag har sett reklamen för Pepsodent White Now och de säger att man får vitare tänder efter endast en borstning. Jag var tvungen att testa! Själva krämen var blå. Och då menar jag riktigt blå! Löddret blev blått och det gav faktiskt en känsla av att det här kanske funkar.
Men kanske hade jag inte så gula tänder från början, för någon större skillnad kan jag inte se. Jag hade ju väntat mig ett bländande vitt Hollywood-smile!
Nåja, kanske efter tre gånger.

Kanske inte så gula Blev de vitare?
  Före                                        Efter

Konstigt nog ser det dock ut som att jag har förstorat läpparna! Ha ha!

Rutinångest

Jag känner väl ingen direkt ångest, i ordets rätta bemärkelse, för att återgå till rutinerna så här efter jullovet, men jag känner en viss oro över hur det ska gå. Matilda har blivit en riktig morgonsovare. Hon vaknar sist av alla och den senaste tiden innebär det att hon vaknar vid tio. Snart ska hon tillbka på dagis då hon börjar klockan nio på morgonen, jag skulle behöva ändra hennes sömnschema redan ikväll. Jag undrar om hon går med på det. Jag går med på det åtminstone, för jag vaknar ganska tidigt men ligger kvar bara för att jag kan. Imorgon är det söndag igen, och vår sista sovmorgon. På onsdag ska vi upp jättetidigt och vinka av Husse som lämnar oss för en tid.
Nu kommer verkligheten och slår mig på käften efter en tid i de rosa molnen.
Jag måste erkänna att jag har varit väldigt lycklig den sista tiden, och hur hård, kall och hänsynslös än verkligheten må vara nu framöver, har jag en lycklighetsbuffert som kommer räcka ända fram.

Julen har dansat ut

Nu är det ej längre jul i vårt hus. Idag böt vi gardiner och julstjärnan åkte ner. Det är många som städar bort julen före tjugondaknut nuförtiden. Och jag kan förstå att vi som lever i polarnattens mörker gör det. Det är nästan jag får lust att måla väggarna vita här i vår lilla lägenhet. Vi har få och små fönster som knappt släpper in ljus på somrarna, annat när man ska sova och det är midnattsol.
Jag får sån lust att omorganisera hela lägenheten nu när julen är slut. Men det jag ska ägna min överblivna tid åt under våren är att rensa, slänga, sortera, ge bort och packa. Om jag nu får någon tid över som heltidsstuderande och "ensamstående" mamma. Förhoppningsvis litegrann iallafall.

Ännu en sväng till akuten

Vad gör man för att fördriva tiden?

Vi åkte till akuten vid fyra-tiden igår eftermiddag. De röntgade om min handled igen och kunde konstatera att den läkte precis som den ska, det var alltså inte därför den gjorde ont. Efter lång väntan beslöt de sig för att gipsa om den. Efteråt kändes det mycket bättre. Både läkaren och sköterskan tyckte att min hand såg väldigt konstig ut i det gamla gipset, så de förstod varför det hade gjort ont.
Klockan åtta fick jag åka hem. Det tog sin tid...
Inatt har jag sovit dåligt för gipset har varit fuktigt och jag var rädd att det skulle forma om sig.
Det bästa var att jag nu kan tvätta fingrarna! Inte hela handen, men fingrarna. Underbart.
Nu ska vi ta en lördagspromenad upp på stan. Hela familjen och min gipsade arm.


En tur med käcklen

Idag vågade jag mig ut på en liten promenad med familjen. Matilda åkte kälke. Vi gick bort till Matojärvi och Husse och Matilda åkte ner för en backe tillsammans på kälken. Jag förevigade allt med min telefon. Sen gick vi hem igen. Det kändes enormt bra att äntligen kunna gå ut och gå.Nu är det inte längre plusgrader och storm ute. Temperaturen har idag krupit ända ner till -14 grader. Härligt! Äntligen är det vinter igen.
Husse har städat bort julen, jag hjälpte till lite med granen. Det blir mitt jobb att byta gardiner sen.
Det har vänt mot ljusare tider och dagarna blir faktiskt längre och längre, då är det dags att släppa in det lilla ljus som finns nu när juleljusen är bortstädade.

Jag höll på att ge upp nyss och slänga bort gipset. Men jag fegade ur. Det finns nog någon slags tanke med att det ska sitta i fyra veckor.
Det gör fortfarande ont då och då, så för säkerhets skull ska jag åka förbi akuten och be dem kolla lite. Jag tjuvkikade innanför bandaget och såg att handleden var helt blå och svullen. Men tydligen är det helt normalt.
Hoppas det. Hoppas allt är som det ska!

RSS 2.0