Ett recept

på lammfärsbullar får du här, och det blir ganska mycket. Räcker nog till sex personer. Frys in och spara om ni är färre.

Till lammfärsbullarna behöver du:
500 gr lammfärs
400 gr fläskfärs
1 kruka färsk koriander (eller färsk persilja, eller färsk basilika, det beror på vad man är sugen på)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ grön paprika (vill du ha mildare/sötare smak välj röd paprika)
olivolja
salt (efter smak, jag tog ca en tesked, men jag gillar när det är lite osalt.)
Gör så här: Hacka koriandern, löken, vitlöken och paprikan fint. Rör ned olivolja och salt. Blanda med färsen och rulla sedan till ganska stora bullar. Ungefär dubbelt så stora som vanliga köttbullar.

Till såsen behöver du:
1 pkt passerade tomater (500 gr)
Lika mycket vatten och kanske lite till
1 tsk salt
1 msk honung
en skvätt vinäger (ta salt, honung och vinäger efter smak, börja försiktigt och smaka av eftersom)

Koka upp såsen i en ganska stor kastrull, när såsen kokar rätt ordentligt kan du lägga ner bullarna. Lägg ner försiktigt så att det inte slutar koka. Låt koka/sjuda med lock i ca 20 min, till bullarna har blivit fasta. Sjud sedan utan lock för att reducera såsen ca 20-30 min.

Lammfärsbullar på kokning

Servera med spaghetti.

Klart att servera!

En annan rock n'roll klänning

Hittade Linda Bengtzings Kiss-klänning från melodifestivalen 2006. Här sjunger hon "Jag ljuger så bra" iförd denna tuffa kreation.

Let's dance

Sitter och kollar Let's dance, och jag måste säga att Lailas klänning fick mig att tänka på min festivalklänning som jag sydde inför Kiruna-festivalen förra året. Men min är dock en Mötley Crüe-klänning. Erkänn att det finns en viss likhet:

Festivalklänningen 2008




Nu lyfte Magnus Samuelsson Tony Irving som en skivstång på teven. Ha ha ha!

Könsstympning

Såg "Modiga kvinnor" i SVT när det handlade om Agnes Pareyio. Hon arbetar mot könsstympning och här kan du läsa en artikel om henne.
Om jag vinner 117 miljoner imorgon ska hon få några stycken av mig.

Vuxna med ADHD

Äntligen uppmärksammas det att vuxna med ADHD inte får tillräckligt med stöd. Det är konstaterat att många som lider av ADHD hamnar i drogmissbruk och även kriminalitet. Många skulle slippa det om de fick det stöd de faktiskt behöver. Här är ett inslag i tv4-norrbottens nyheter med anledning av ett seminarium om vuxna med ADHD.

För övrigt har Husse fått börja sin behandling nu, ännu ett steg åt rätt håll.

Jag har inte tid

Inte med något, faktiskt. Jag måste plugga plugga plugga så jag kommer ikapp. Fick ett varnande brev från CSN idag att jag inte pluggar på heltid, men det gör jag ju! Plus att jag tar hand om min sjuka lilla unge, som faktiskt börjar bli frisk nu. Idag har jag gjort tre diagnoser i MaC, har två kvar att göra innan veckan är slut. Helst borde jag hinna med fem stycken för att kunna känna mig något sånär avslappnad.
CSN tar inte hänsyn till vård av sjukt barn, så det är bara för mig att sitta uppe på kvällarna och läsa läsa läsa.
Nä, nu är det bara att sticka nosen i valfri lärobok igen och fortsätta. Pust.

Ibland kan jag inte hålla mig

och idag kunde jag inte det. Läste en artikel på msn om Linda Rosings datingprogram Den rätte för Rosing och att hon redan hade en pojkvän. Det påstods att hon var en bluff, som lurat en massa killar att tro att de ska få dejta henne på lika villkor och att de har en chans att bli hennes pojkvän.
Men det var inte artikeln som var det intressanta, det var kommentarerna. Det var 29 kommentarer när jag läste artikeln och alla spydde galla över Linda Rosing, om hur opererad hon är, att hon är en dålig mamma, att hon är en bluff, ett monster och det ena med det fjärde. Hur hemsk hon nu än må vara, enligt dessa människor, så är hon iallafall nog intressant för att just de människorna ska gå in och läsa en artikel om hennes program på kanal 5, plus att de bemödade sig att skriva en kommentar! Och det fanns så mycket illvilja i dessa kommentarer att man kunde tro att Linda gjort något personligt mot dessa människor, sårat dem eller kränkt dem. Antagligen har hon inte det. Hon har bara lyckats med något som jag vet att många drömmer om att lyckas med, tjäna pengar på något hon tycker är roligt.
Jag läser dessutom på kanal 5's hemsida att var tredje man i Sverige kan tänka sig en vänskaps- eller kärleksrelation med Linda. Det blir rätt många män som faktiskt tycker att hon verkar vara en helt okej tjej.
Och jag kan förstå att många blir avundsjuka på det. Men istället för att kasta skit på dem som lyckas, vilket människor ofta gör, kan man ju använda sin energi till att fundera ut vad man själv tycker är skoj och sen arbeta fram en plan på att tjäna pengar på det.
Och det är faktiskt mer lönsamt att berömma andra och dela glädjen i deras framgång, än att vältra sig i dålig energi som skitsnack och avundsjuka.
Jag var bara tvungen att lämna en kommentar där, jag med.


Dietkrig

Jag ska skriva en inlämningsuppgift om Isodieten v/s LHCF. Har suttit och samlat information från olika sidor. Pust! De kastar en del skit på varann, kan jag avslöja.
Matilda är hemma men hon har faktiskt låtit mig plugga. Hon brukar inte göra det. När jag sitter och koncentrerar mig brukar hon stå bredvid och gnälla på sitt allra gnälligaste vis. Funkar inte det lägger hon sig på golvet och gnäller lite högre. Sitter jag vid datorn kommer hon fram och klickar på musen och drar i sladdarna. Men idag har hon faktiskt varit snäll och lekt på sitt håll medan jag har lämnat in uppgifter i Företagsekonomi.
Nu är det dock NkB som gäller.
Fan, vad jag ligger efter! Jag blir faktiskt lite småstressad och det känns i magen. Inte så hemskt mycket, men ändå. Min mage har varit alldeles lugn länge. Jag tycker den ska få vara det. Då är det bra att ha en unge som samarbetar.
Hon hostar fortfarande, så jag vet inte hur jag ska göra imorgon. Hon har fått Bisolvon idag, precis som igår och iförrgår. Annars är hon ju pigg, men snoret rinner och så får hon en och annan hostattack. Och hon är så rädd för att kräkas, så hon vill ju inte riktigt hosta. Därför går hon omkring och gurglar mest hela tiden. Febern är iallafall borta nu.
Hon blir nog hemma imorgon också.

Ett lass

Jag fick ihop två sopsäckar med leksaker och mjukdjur som nu ska ner i källaren i väntan på bättre tider. Matilda ville inte alls hjälpa till att städa och sortera leksaker. Hon ville ha en överblick av allt som finns att leka med i lägenheten och drog ut allt på golvet. Jag öste ner i sopsäckar. Hon bytter rum och började dra ut på golvet där. Jag sprang efter och plockade upp. Tillslut störtade jag i fåtöljen. Pust!
Nu ligger Matilda i spjälis och sover. Det blev en sen tupplur idag, men det blir lite ändringar i schemat vid sjukdom.
Jag förstår fortfarande inte var hon fick all sin energi ifrån, att bli så busig. Och när jag sa nej blev det bara ännu roligare att stöka ner. Hon slet först ut alla leksaker, hon kastade ner varenda kylskåpsmagnet på golvet, hon slet ut tio-femton näsdukar ur ett paket, hon gick in i badrummet och plockade blöjor och våtservetter från lådan, hon plockade disk ur diskstället och la tillbaka den i diskhon medan hon doppade ärmarna på sin body så hon blev dyngsur, hon plockade böcker ur bokhyllan och klämde sig fram till datorn och klickade så många gånger på musen som hon hann innan jag kom och lyfte bort henne, hon flyttade stolar och sitt lilla bord tvärs över rummet, hon smet in i sovrummet och plockade ur saker ur mitt nattduksbord sen drog hon ut kläder ur sina lådor, rev ner skorna från sin hylla, plockade upp några leksaker ur en kartong som jag sorterat bort tidigare och la dem på golvet, hon kilade ut i hallen och la en halv banan på golvet, som hon bett om tidigare för att hon var sugen, medan hon grävde i min handväska och mina jackfickor. Sen blev hon plötsligt trött och jag la henne i spjälsängen.
Att hålla städat och rent hemma tar, utan att överdriva, åtta timmar om dagen i effektiv tid. Jag har provat, och det var innan Matilda blev så här busig. Att hålla efter så tvättkorgen inte blir överfull, att diskbänken inte är belamrad med disk och att det inte är smulor, matrester, fläckar och leksaker över hela golvet, kräver ett engagemang som motsvarar ett heltidsarbete.
Att dessutom hinna med sig själv, försöka duscha någorlunda ofta, borsta håret, raka benen och klippa tånaglarna, är ibland hopplöst. Jag har smugit upp tidigt på morgnarna eller efter nio på kvällen, då jag nästan helt säkert vet att hon sover, för att duscha. Den dagen jag tog mig tid att färga håret, för att utväxten började bli en halv decimeter, började Matilda kräkas. Jag tog en chansning och började färga håret klockan 21, när hon sovit ett par timmar, och då hör jag ett svagt "mamma..."  från sovrummet följt av några hulkningar. Det var bara att rusa till undsättning och jag fick duscha ur hårfärgen medan Matilda låg på tvättmaskinen och tittade på.
Varje dag är en utmaning, ibland större, ibland mindre.
Det där med hushållsnära tjänster låter onekligen lockande ibland, men det känns som att man ska klara sånt själv, faktiskt.


Krax

Jag har en sjuk liten unge som låter ungefär som en sprucken fiol när hon pratar. Hon började hosta i onsdags, sen har det bara blivit värre. Fredag kväll fick hon feber och igår sov hon nästan hela dagen. Idag är hon busig, med rödkantade ögon springer hon omkring, klättrar och busar i största allmänhet. Det är skönt att se att hon blir friskare, kanske inte tillräckligt frisk för att gå på dagis imorgon, men säkert på tisdag. Vi har varit i den här lägenheten i två dygn så idag tog vi en liten promenad och andades friskluft. Matilda åkte vagn i overall och sovsäck med dubbla mössor. Det är faktiskt första dagen jag har velat gå ut, för det har snöat och nästan stormat i ett par dagar.

Det är knasigt hur Matilda kan vara helt sängliggande en dag och nästa dag är hon busig som ett yrväder. Jag hinner inte med. Och jag har faktiskt bestämt att plocka bort två tredjedelar av hennes leksaker och bära ner dem i källaren. Det roligaste hon vet just nu är att riva ut alla sina leksaker på golvet. Sen leker hon inte med dem, utan hon går vidare till bokhyllan och plockar ut mina böcker istället. Sen ligger leksakerna där. Jag tycker att jag plockar leksaker hela tiden. Men det är väl så det är att vara småbarnsförälder kan jag tro. Trots allt ryker ett gäng leksaker nu i veckan, så det blir mindre att städa. Jag ska undersöka vilka som är hennes favoriter just nu. (Och då är det ju givetvis de jag lämnar kvar, ifall ni undrar...)

Sen ska jag försöka hitta lite tid att plugga ikapp det jag missat nu när jag varit hemma med sjuk liten unge i nästan två veckor. Jag tänkte att jag skulle sitta uppe i natt, för det är Oscarsgala och jag har aldrig sett den och varje år har jag sagt att jag vill se den. Det är väl inte så där jätteskoj hela tiden, kan jag tro, och då passar det väl att läsa lite företagsekonomi samtidigt.

Försäkringskassan

Den 16:e december skickade jag in ansökan om bostadsbidrag. Idag ringde jag och frågade vad som händer med den. Det roligaste var speakerrösten när man är på kö i telefonen. "Väntetiden beräknas till 16 minuter. Du är på plats 146. Vi är 62 handläggare som jobbar för att hjälpa dig." Det känns fint att veta hur många handläggare som sitter och kämpar där på Försäkringskassan.
När jag kom fram till slut, sa damen i luren att mitt ärende låg på tur och att jag borde få besked i början på nästa vecka. Det tar ungefär 8 veckor för en bostadsbidragsansökan att behandlas. Min ansökan har varit inne i ca 10 veckor.
Men bostadsbidraget är absolut ingenting jag har räknat med, det skulle bara vara väldigt härligt om jag fick det. Det skulle kännas väldigt tryggt.

Hemma med sjukt barn

Förra veckan var Matilda hemma med magsjuka (jag var också magsjuk), nu är hon hemma med hosta och ont i halsen. Usch, vad det gurglar när hon andas! Hon hostar ibland och då gör det så ont att hon skriker. Annars mår hon bra och är lika glad och busig som vanligt.
Men idag får hon vara hemma och äta glass, det är inte så dumt det.

Ny utmaning

Jag blev utmanad av Helena och det gäller en ny bildutmaning.

1. Öppna din mapp för bilder

2. Gå till den 5:e mappen

3. Hämta den 5:e bilden nerifrån (bakifrån) Och sätt in i din blogg...skriv en komentar till den.

4. Utmana sen 5 andra bloggare och länka till dem på din blogg.


På detta viset får vi många fina kort att kika på i våra bloggar!!

Kanon! säger jag och här kommer min 5:e bild (bakifrån) ur den 5:e mappen:


Och nu undrar ni säkert vad sjutton det där är. Det ska jag förklara. Det där är insidan på ett bokomslag, boken heter "Matilda Mus går och fiskar". Jag scannade in den för att jag skulle göra egna bakgrunder till min scrapbook. På den sidan monterade jag sedan in lite bilder på Matilda. Så var det med det.

Eftersom jag är slö idag orkar jag inte välja ut några offer till min utmaning utan jag utmanar alla som läser min blogg! Ha ha!
Åtminstone kan ju de jag länkat till här på sidan anta utmaningen. Ursäkta att jag är så slö.


Slutprov

Idag hade jag slutprov i MaB. Och jag är mycket tveksam till mitt resultat. Jag hoppas så innerligt att det gick vägen och att jag åtminstone fick godkänt. Jag hoppas verkligen det. Jag hade velat koppla av från matteboken en stund. Ikväll gör jag det, dels sitter jag här just nu i denna stund och dels är det säsongspremiär på Grey's Anatomy klockan nio.
Jag är så slut i hela kroppen efter den här dagen! Flera timmars matteprov tog andan ur mig. Efter det har jag suttit i en fåtölj och tittat på när Matilda har busat med Alvar. De körde nästan slut på morfar, kan jag avslöja. Det var knappt så jag orkade resa mig ur fåtöljen och promenera hem alls. Matilda sa på vägen hem: "Mamma trött. Mimmi trött." Och hon hade så rätt. Så liten och så klok.

Här är han!

Mannen på bilden är han som säljer världens bästa läppvalla.  Det är bivaxsalva från Norrbottens Honung. Om du vill ha en burk kan du ringa till dem på 0921-482030.



Min gamla burk tog helt slut ganska nyligen, och den har jag haft i flera år. Vi får se hur länge den här räcker då. Jag var bara tvungen att köpa en burk honung också.

Det var kallt som sjutton att gå omkring på marknaden. Trots att termometern bara visar -16 grader. Men när man går sakta och stannar ofta blir man fort kall. Härligt att solen sken iallafall!
Jag fyndade även ett par Graninge-kängor som jag ska börja gå in till veckan. Nu är jag nöjd för den här marknaden, trots att jag inte köpte någon kaffeost. Kanske, kanske går jag förbi imorgon och köper en. Kan hända att jag ångrar mig annars och det är ju ett halvår till nästa marknad.

Manifestation mot våldet

Det var samling på Kupoltorget klockan 12 där några höll tal. Sen gick fackeltåget genom stan. Det var roligt att det var så mycket folk. Kirunabor kan de med!

Samling på Kupoltorget

Låååångt tåg.

Matilda i sitt koppel

Matilda hade koppel så hon inte skulle försvinna i folkmassan.

Man ska inte bestikta bilen på fredagen den 13:e

Jag hade tid idag, tio över tio, för att besikta bilen. Jag trodde det skulle gå kanonbra. Men ack, vad jag bedrog mig. Först anmärkte de på att bilen hade fyra avgasrör, inte för att den inte får ha det, utan för att det var jobbigt att sätta dit slangarna som tar upp avgaserna. Sen anmärkte de på våra blå positionsljus, det får bilen inte ha. Så det så. Sen anmärkte de på att varningslampan för motorindikatorn (?) lyste. Det har den gjort sedan verkstaden bytte fläktrem, inte för att det är något fel någonstans utan för att bilens dator antagligen fått för sig att den ska lysa. Sen anmärkte de på att det var en spricka i bromsslangen på vänster framsida. "Den kan du ju hålla koll på!" sa de. Och jag funderade för mig själv om hur man håller koll på en bromsslang som sitter under bilen. Jag är inte så där jätteofta och kryper under bilen med en ficklampa i näven. Kanske ska börja med det.
Gissa vilka punkter som hamnade på protokollet? Om du gissade på bromsslangen gissade du fel. På protokollet, och anledningen till att det blev ombesiktning, var de blå positionsljusen och lampan för motorindikatorn. Inga katastrofala fel, men dock tillräckliga att hamna i protokollet. Jag åkte raka vägen till BilCity och bokade tid för åtgärdning och ombesiktning. Det fina är att de gör ombesiktningen där, på verkstaden, så jag slipper åka tillbaka till Bilprovningen. Kanon!

När vi kom hem fick Matilda provsitta sin nya bilbarnstol som vi inhandlade i onsdags. Stolen vi köpte är en Akta Graco Cosmic Comfort som var på kampanj på BilCity eftersom det var förra årets färger. Så istället för att betala ca 3000 kr för den, fick vi ta med den hem för ca 2200 kr. De nya, med årets färger, kommer i mars april och går på över 3000 kr, så vi gjorde ett kap. Matilda fick prova viloläget och det var helshysst tyckte både hon och jag. Hon gillade sin nya stol så mycket att hon blev förbannad när jag lyfte ur henne.
När Matilda sen sov middag monterade jag den nya stolen i bilen, vilket var smidigare än jag trott. Jag svor inte en enda gång!
Så här fint blev det:

Akta graco

Jag är supernöjd! Det är nästan så vi måste ut och provåka. Vi ska till mormor och morfar och äta isterband senare, och jag tänkte att vi skulle gå, men jag är så sugen att prova nya bilbarnstolen. Jag tror Matilda är det också.

Härligt väder

Det var riktigt fint väder när vi vaknade. -15 grader och strålande sol. Så här såg det ut när vi var ute.















Nu har det mulnat på och börjat snöa igen. Jag fick rusa ut och dra ur sladden ur bilen.
Solen, kom tillbaka!

Andragradsekvation

Jag känner mig enormt korkad, för jag läser igenom exempel både i matteboken och på formelblad från skolans hemsida, men jag fattar inte pq-formeln! Varför vill den inte bo i min hjärna? Det ser inte logiskt ut, och jag vet att det är logiskt, jag hittar bara inte sambandet och det gör mig galen! Jag behöver nog 6 timmar till att göra provet.
Hittade dock en sida som förklarar det hela ganska bra, till och med med en liten animering som jag uppskattar något enormt! Vill tacka Lars Thomée för det. Jag måste nu sitta och nöta in det här, så att det faller på plats i min hjärna.
Jag fattar inte varför man ska dela p med två och varför det blir plus/minus roten ur p delat med två upphöjt i två efter det. Hur får man fram att det ska vara just två? Att det ska vara hälften och roten ur en fjärdedel? Och hur kan man få för sig att kvadratkomplettera? Jag skulle då aldrig få för mig att kvadratkomplettera, för det ser oändligt besvärligt ut. Men tydligen är det helt logiskt att göra det, jag fattar bara inte varför!
Ibland klickar det bara till i min hjärna och allt faller på plats. Det har gjort det hittills när jag har räknat, men nu står det still. Inte ett klick. Det är helt knäpptyst där inne och jag börjar faktiskt tänka på Homer Simpson när han ska lyssna på sin hjärna och där står en svartvit tecknad ko i bastkjol och spelar gitarr. Det är därför han inte lyssnar på sin hjärna.

Kan det gå upp ett ljus nu? Snälla! Helst medan Matilda sover middag.
Kanske lite kaffe hjälper?

Vilket j***la prov!

Jag fick boka om tiden för slutprov i MaB till nästa vecka då vi varit magsjuka och Matilda har varit hemma. Jag skickade ett mail till min lärare och föreslog nästa onsdag kväll mellan 18 och 20. Jag fick svar att det var alldeles för kort tid för slutprov, det tar 6 timmar. 6 timmar! SEX TIMMAR!!! Vad är det för ett prov? Är det högskoleprovet? Inte ens det tar väl sex timmar? Vad i h*****te har jag gett mig in på? Jag tyckte det kändes rätt okej, att jag hängde med ganska bra, men nu vette f*n.
Återstående tid fram till provet kommer jag att gräva djupare i andragradsekvationens rötter, det är inte helt solklart.
Frivilliga mattelärare får gärna komma med tips och råd!

Jag blev utmanad

Och när jag såg att jag skulle in och rota i datorns bildmappar fick jag lite ont i magen. Men jag är inte den som bangar, så här kommer det:

1. Gå in i din bildmapp
2. Gå till den sjätte mappen och välj därefter den sjätte bilden i den mappen
3. Visa bilden på bloggen och skriv något om den

4. Bjud in sex nya bloggpersoner att vara med på utmaningen

5. Länka till dem och låt dem veta att de är utmanade

När jag insåg att den sjätte mappen hette "Bilder på mig" blev jag verkligen nojig och undrade på vilket sätt jag nu skulle kunna roa världen. (Ja, åtminstone de som läser min blogg...)
Men när jag räknat till sjätte bilden (den kan ta ganska lång tid när man är van att räkna med x, y, <>^ och kvadratrötter bland annat) insåg jag att det inte var så hemskt som jag befarat. Så här ser min sjätte bild i den sjätte mappen ut:



Den föreställer mig och min systerson Alvar när vi var och fikade på Brända Tomten 2006. Då var Alvar mindre än Matilda är nu! Han var inte ens ett år där och Matilda var på jäsning i min mage.

Jag utmanar  Helena, Linda, Jennie och sen tog det slut, hm.


Typiskt

Igår vid fem-tiden började jag känna mig dålig. Klockan åtta började jag spy, sen spydde jag varannan timme hela natten. Matilda började spy klockan två på natten, spydde ner sin säng och två pyjamaser, fick bada två gånger och imorse spydde hon ner storsängen. Det var längesen jag hade magsjuka, men det är inget jag har saknat. Usch och fy. Matilda blir så äcklad när hon spyr att hon nästan blir ursinnig. Jag tyckte så synd om henne inatt. Emellan spyorna var hon glad och gullig som vanligt. Nu under dagen har hon varit orättvist pigg och busig när jag knappt orkat mig ur sängen. Det tog hårdare på mig det här.
Givetvis har det varit stråååålande solsken och bara -10 grader idag. Jag blev nästan förbannad när jag vaknade ur min tupplur av att solen sken rakt i mitt ansikte. Den har inte visat sig på flera dagar och nu passar den på. Hoppas det håller i sig.
Matilda ska vara hemma från dagis till på fredag. Det betyder att jag ska vara hemma från skolan.

Trotsa kylan

Vi gick upp på stan för att äta sill hos mormor och morfar. Inte nog med att det var kring tjugo minusgrader, det började blåsa också. Men jag klädde på oss ordentligt, så det gick bra. Matilda var dessutom nerbäddad i vagnen, med sovsäck och filt.
På kupoltorget såg vi två isskulpturer.

Isgubbe Ishästar



Så påklädd att man knappt kan röra sig.

Matilda var så välklädd, så hon nästan inte kunde röra sig.
När vi gick hem hade det börja blåsa ännu mer. Jag gick så fort jag orkade, i motvind såklart. På något konstigt sätt är det alltid motvind och uppförsbacke i Kiruna.
När vi kom hem drack vi te och åt skorpor. Matilda badade för andra gången idag. Jag blev lite avundsjuk och önskade att vi hade ett badkar. Mitt i badandet ringde Husse och önskade godnatt. Jag tycker att han kan komma hem.

Bilbarnstol

När vi har åkt till Gällivare med Matilda har hon blivit enormt less på att sitta i sin bilstol och nästan vägrat sätta sig där på hemvägen. När hon somnar hänger huvudet och jag kan förstå att det inte är ett dugg bekvämt. Vår bilstol vi har nu är en gammal volvo-stol, som inte går att justera överhuvudtaget. Det är sittläge som gäller, med rak rygg.
Nu under våren kommer vi att åka längre sträckor i bilen, och jag vill verkligen inte sätta Matilda i den hemska stolen. Jag vill att hon ska kunna ligga och sova, för då gör det ingenting att restiden ligger på ungefär fyra timmar. Jag har funderat på om sittdelen till vagnen hade gått att fästa i bilen, men det blir inte säkert alls, så det är ju uteslutet.

Jag kollade runt lite på bilbarnstolar och hittade en på VWs hemsida som har fem olika rygglägen, men då kostar den 3498 kr också. Det svider lite. Som det känns nu har jag inte mycket till val, eftersom jag vägrar ha henne i den stolen vi har nu längre än en timme. Jag kan trösta mig med att den räcker åt henne till hon blir fyra år och slår man ut 3498 kr på återstående 26 månader blir det en månadskostnad på ca 135 kr. 

                                                Besafe iZikid X2
   
Jag har funderat länge på varför inte bilstolar går att justera i liggläge, eftersom barn ofta somnar i bilen, oavsett om man åker från släkten på andra sidan stan eller från sjukhuset 12 mil bort. Jag har tänkt att det måste ju finnas sådana bilstolar, och det gör det ju! Kruxet var väl just det att den kostade ungefär hälften av vad jag har i inkomst varje månad.
Men som jag vet av erfarenhet är inte priset något hinder, jag har läst The Secret och sånt där löser sig alltid.

Här finns en lista på bilbarnstolar som Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande har testat. Se även denna sida.


Sköna söndag

46 graders skillnad inne och ute...

Det kan man väl säga, ändå. Matilda väckte mig kring halv åtta och ville komma till storsängen och kolla barnis på teve. Jag kilade och gjorde välling och hämtade en torr blöja. Vi låg och gosade lite i sängen innan vi studsade upp, hoppade i kläderna och gick ut i snökylan. Jag sopade av bilen, igen. Matilda hjälpte till och kollade sen sina domäner och konstaterade att det var många bilar på parkeringen.

Det kan väl inte klassas som barnarbete?

Efter det tog vi en liten tur med kälken genom skogen. Det var roligt! Jag fick springa efter skoterspåren och Matilda jublade varje gång det kom en liten nerförsbacke. När vi kom hem igen gick hon genast upp för trappen och skulle in. Det fick räcka med friskluft för en stund. Jag hade ju sprungit dragandes på en kälke efter ett skoterspår så jag var inte så frusen, men jag kan anta att Matilda tyckte det var lite småkallt med alla fartvindar och -23 grader.
Nu sover hon middag så att hon ska orka busa med morfar när vi ska dit och äta sill.

Jag anar lite blå himmel här utanför vardagsrumsfönstret. Tänk vad fantastiskt det vore om solen sprack fram.

Skulle det skapa mer spänning eller?

Jag sitter och tittar på Melodifestivalen och jag fattar inte riktigt det nya röstningsystemet. Var det inte bra som det var förra året? Nu är det dueller om vem som ska till Globen, och vad händer med den som inte vann duellen? Hamnar de i andra chansen då? Det kan vara det att jag har räknat för mycket ekvationer idag så jag hänger inte med här ordentligt. Sen tycker jag att Scotts skulle ha gått till Globen istället för Alcazar. Men jag röstade inte så egentligen ska jag hålla käften. Ha ha! I skrivande stund står det mellan Emilia och Caroline af Ugglas. Jag som tyckte Nina skulle fått gå till duell, men jag röstade ju inte på henne heller, så jag får skylla mig själv.

Matilda och jag var på barnkalas i eftermiddags och lyckades bli bjudna på middag också. Det var fint! Sen var Matilda ganska färdig för sängen när vi kom hem, så hon fick bada sen mös vi lite i soffan tills hon fick gå till sängen.

...och Emilia gick till Globen. Jag hinner både tröttna och bli less av detta omständiga röstningsmoment. Tanken är ju att man ska ringa in massor med gånger. För det första får man rösta hur många gånger man vill på den artist man tycker är bäst, eller på flera av dem om man vill det. Sen räcker det inte med att rösta en gång, nej, för då blir det röstning till vilka som ska gå till duell och sen blir det röstning i duellen... Så tre gånger ska man iallafall ringa om man vill rösta på sin favorit i alla moment. Pust!

Jag provade sitta och räkna lite här för en stund sen, men det var inte så stor idé för jag fattade inte riktigt vad jag höll på med, om jag räknade eller tittade på melodifestivalen. Och när jag skulle rätta mina uppgifter tittade jag på helt andra uppgifter i facit och undrade hur det kunde bli så konstigt. En sak i taget, är nog det bästa, och räkna ska man nog göra när hjärnan är pigg och glad, inte när den är på väg att gå och lägga sig.

Ur nyhetsflödet idag

Skam den som ger sig

Jag ska också börja skylla på Mållgan Och mer står det här...

Inte nog med Rubiks kub...

Smileyns uppkomst

Fågelholkar i stan? Varför inte!


Om man nu gillar kyla, och att sitta på en stolpe dessutom hade det varit roligt att heta Kanon i efternamn. Kanon!

Vintermorgon

Matilda väckte mig halv åtta. Hon fick välling sen hoppade vi i kläderna och gick ut. Ute var det -23 grader. Medan hon lekte i snön sopade jag av bilen. Sen tog vi en liten promenad i kylan. Det har småsnöat konstant nu ett tag, och ingen har plogat gångstigarna så det blev verkligen en powerwalk med barnvagnen genom snön. Nu sover Matilda middag och jag ska dyka ner i matteboken en stund.

Allergi

Jag tror jag har blivit allergisk mot socker. Något märkligt har hänt iallafall. De senaste två veckorna har jag då och då ätit godis när jag har blivit sugen och genast drabbats av huvudvärk. Jag började fundera på det redan första gången jag märkte av det, så jag har varit extra uppmärksam när jag efter det ätit godis eller något annat sött, och javisst är huvudvärken där igen. Tidigare har jag haft hösnuva och pollenallergi, fläckvis allergi mot jordgubbar och tomater och i vissa fall kattallergi. Men jag måste säga att sockerallergi nog är den bästa allergin man kan ha! Själva njutningen med att äta godis och andra sötsaker går förlorad om man genast drabbas av huvudvärk efteråt. Socker är ju ett jäkla gift och sockerberoende kan vara oerhört svårt att göra sig av med. På något sätt har jag nog lyckats avgifta kroppen från socker, och nu när jag provar överdosera igen med godis så skriker kroppen NEJ!!! och börjar banka mig i huvudet. Ganska lustigt måste jag säga. Från och med nu får frukt vara godis för mig, alltid.

Nästa festival

Snöfestivalen är över och siktet är inställt på Kirunafestivalen. I år firar Kirunafestivalen 10-års jubileum! Tänk att det var tio år sedan man stod där och kikade på Dilba genom hönsnätet. Då anade man inte att festivalen skulle bli så här stor och lyckad som den är nuförtiden. Varje år har det gått rykten om att det är sista året det blir någon festival, men varje år har den kommit tillbaka. Det senaste året har jag faktiskt inte hört något sådant rykte, det verkar som att Kirunafestivalen har kommit för att stanna.
Dragplåstren i år verkar bli Takida och Turbonegro. Det bådar gott. Då är det iallafall två bra band. Jag undrar dock ifall campingplatsen återkommer i år. Förra året blev det ingen organiserad campingplats eftersom ingen ville hålla i det. Jag vet att det kommer publik utifrån som faktiskt skulle behöva en campingplats, därför hoppas jag att det blir en i år. Vad hade man själv gjort om man åkt till Hulstfred och så fanns det ingen camping? Iochförsig tar inte Kirunafestivalen hutlöst betalt för sina biljetter, det är det mest fantastiska med vår festival. Trots att man har ont om pengar har man faktiskt råd med en biljett, en helgbiljett tillochmed. Speciellt om man köper den i god tid.
Några utav festivalerna har jag varit med och byggt en utav scenerna. Det har varit ett roligt jobb, tungt men roligt. Det har bidragit till att jag har kommit i festivalstämning redan på måndagen på festivalveckan. Och varje gång vi skulle riva scenen, på söndagen, tänkte jag: är det redan över?
Det har stått många bra artisterna på scenerna. Jag själv har stått på scenen två gånger, ha ha!
Ja, det känns inte riktigt dags att börja fundera på årets festival, när jag bara är en vanlig besökare. Men det ska bli spännande att se vilka artister som tillkommer.

Köldknäpp

Förra veckan var det plusgrader ute, men man vet ju som Kiruna-bo att våren inte kommer i slutet på januari. Våren kommer inte ens i mars, den kan märkas i april men det är inte förrän i maj som snön smälter bort helt. Trots det kan det komma ett och annat snöoväder i maj-juni, det ser ganska lustigt ut med snö på grönt gräs.
Nej, nog får man vara beredd på några köldknäppar till. Idag kom det en, nu är det -19 grader och lite snöfall. Inte det bästa motorvärmarvädret... Jag hade ju dessutom hämtat Matilda med kälken igår och lämnat vagnen på dagis, så det var bara att klä på henne ordentligt och dra henne på kälken igen. Hon tyckte det var roligt trots att det var -19 grader. Hon blev inte ens tokigt röd om kinderna.

Jag kopplade i sladden i bilen eftersom jag ska skjutsa mamma om en timme. Jag har sopat av bilen två gånger och gjort tappra försök till att skrapa rutorna.
Om det skulle kunna ta och klarna upp nu så solen fick visa sig. Trots att det var ett tag sen den började gå över horisonten har jag inte sett mycket av den, då det varit så kallade moln i vägen. I söndags fick jag en glimt, det lever jag på än. Det har varit så tokigt att det har legat moln precis för solen och resten av himlen har varit blå, som för att retas eller nåt.

Dagarna blir iallafall längre och längre. Det känns inte längre som att det är kväll när klockan är tre på eftermiddagen. Men klockan fyra, då är det kväll.

Vilken lycklig unge

Jag bestämde mig för att hämta Matilda med kälken idag. När jag kom till dagis fick jag träffa en utav världens lyckligaste ungar, min lilla unge. Hon sprang fram och tillbaka, skrattade, tjöt och sa mamma. Sen fick hon syn på kälken utanför fönstret och blev ännu lyckligare. Ett högljutt Kälken! sprack fram ur henne i den ljuvaste falsett. Sen fortsatte hon springa omkring, skrattandes och upprepade orden Åka kälken!
När vi kom hem till huset stannade vi ute och lekte en stund. Vi sopade bilen, sen gjorde vi en liten rutschkana i en snöhög. Efter ett tag var hon så rödblommig att jag tyckte det var dags att gå in. Det tyckte faktiskt hon också.

Det börjar snurra

Jag räknar ekvationer för glatta livet känns det som. Idag har jag suttit i stort sett hela dagen, med några avbrott. Nu börjar det snurra lite i huvudet. Det är svårt att sitta och räkna efter åtta på kvällen, har jag kommit fram till. Om en vecka och en dag har jag slutprov i MaB. Den närmsta veckan blir inte nådig. Allt annat kommer i tredje hand. Matilda i första, Matten i andra och sen resten.
Idag har jag ändå hunnit med att påbörja min laboration med rödkål och k-sprit. 20 stycken pappersremsor är indränkta och färdigtorkade. Imorgon ska jag försöka hinna med att blanda några spännande lösningar. Imorgon ska jag även skjutsa min mor till Bilhälsan, det blir en lämplig paus i räknandet.

Nu pallar jag inte plugga mer för idag, därför ska jag ge Bourne Identity en ny chans, för den går på 6:an nu. Jag har börjat se den en gång, men somnade, trots att det var jättespännande. Det är så när filmerna börjar efter läggdags...

Knasig

De senaste dagarna har jag kommit på mig själv med att gå och le fånigt hela tiden. Jag vet inte vad jag ler åt direkt, men jag har inget att vara sur eller ledsen över, så ett leende har bosatt sig i mitt ansikte. När jag tänker efter känner jag mig fruktansvärt nöjd med min tillvaro, på många sätt. Allt känns bara finfint. Det känns ungefär som att jag är småfull hela tiden, det där lilla ruset som kommer innan man blir för högljudd, svamlig och börjar förlora kontrollen. Jag har tänkt på stressiga saker, men inte blivit stressad. Jag har tänkt på frustrerande saker, men inte blivit frustrerad. Jag har tänkt på roliga saker och fått ett ännu större leende i ansiktet. I min mage har det bott ett antal fjärilar som då och då fladdrat mer, ibland mindre. Nu verkar det som att fjärilarna har flyttat ut. Jag har försökt bli nervös, men det går inte. Allt är bara kanon, och jag är nöjd med det.
Om jag försöker se objektivt på det hela finns det saker jag hade kunnat störa mig på, eller som hade kunnat göra mig lite ledsen då och då, men det känns inte så tokigt iallafall. Jag har accepterat läget, och det är inget dumt läge. Det är ett riktigt trevligt läge och jag tänker fortsätta gå och småle och någon gång då och då kanske jag storler.

Det handlar om min man

Min man har blivit utredd två gånger och fått diagnosen ADHD. Han blev först utredd i Sunderbyn och tog sedan kontakt med psykiatrin här i Kiruna/Gällivare som kom fram till samma slutsats. När han fått diagnosen blev han meddelad att det inte fanns resurser för vuxna med ADHD i Kiruna. Därför önskade de honom lycka till i framtiden och han blev utskriven från psykiatrin. Han har under flera år haft kontakt med en psykiatriker i privat regi, som varit en av de drivande i ADHD-ärendet, men den psykiatrikern har inte haft möjlighet att ge behandling eftersom reglerna har sett ut så. Men nyligen kom ett direktiv från EU att behandling med läkemedel såsom Concerta och Ritalin ska rekommenderas, eftersom det visat väldigt positiva effekter. I och med det fick min mans psykiatriker möjlighet att ordinera dessa läkemedel.


Nu avtjänar min man ett fängelsestraff och sitter på anstalt. Han har haft kontakt med sin psykiatriker som vill påbörja behandling så fort som möjligt. Min man vill även han påbörja sin behandling så fort som möjligt. Kruxet är att Kriminalvården inte verkar ha lika bråttom.

Kriminalvårdens hemsida läser jag: ...Om det behövs kan du få vård på sjukvårdsinrättning utanför anstalten och du kan också för kortare eller längre tider vårdas på till exempel sjukhus. Personal från kriminalvården transporterar dig till och från sjukhuset samt ansvarar för bevakning eller tillsyn vid själva besöket.

Detta tolkar jag som att om man som klient på en anstalt får tid hos en läkare, har man rätt att besöka denne. Jag kan inte se om det bara gäller fysiska sjukdomar, jag kan inte utläsa att det inte skulle gälla ett besök hos en psykiatriker för diagnosen ADHD.


Min man har fått tid hos sin psykiatriker på måndag. Kriminalvården hävdar att han ska göra sitt läkarbesök under sin 36 timmars permission, vilken är i april. Min man hävdar att det bästa är att påbörja behandling så fort som möjligt. Kriminalvården säger att har du väntat så här länge, kan du vänta ett par månader till. Min man säger att han vill börja behandlingen nu, när han äntligen fått den möjligheten. Kriminalvården svarar att du vill så mycket.

Jag läser ett dokument från Kriminalvårdens kommitté för Kriminalvårdsmedicin, Centrala Droggruppen: Intagna med misstänkt ADHD bör remitteras till lämplig enhet inom psykiatrin/beroendevården, helst på hemorten, för utredning, diagnostik och behandlingsordination.

Min man är redan utredd och har fått sin diagnos, det enda som behövs är behandlingsordination, vilket han har fått tid till på måndag.


Borde inte Kriminalvården vara glad över en människa som vill ha behandling och som vill göra något med sitt liv? Borde de inte uppmuntra och hjälpa en person som tagit detta initiativ själv? Det heter ju Kriminalvård och inte Kriminal-sätta-käppar-i-hjulen.
Kriminalvården har själva startat två projekt med inriktning på ADHD. Det går ut på att ge bättre behandling till lagöverträdare med ADHD-problematik. Upp till bevis då, Kriminalvården!

Jag hoppas verkligen att detta löser sig och att han får komma till sin psykiatriker på måndag. Han har blivit ignorerad länge nog och av många nog att det fan är dags att något händer. Och jag tänker inte sitta snällt och vänta, om de trodde det.


Sjukgymnasten

Idag var jag till sjukgymnasten med min handled. Det första jag sa när jag kom dit var att jag hemskt gärna ville se röntgenbilderna, eftersom jag aldrig förstod vad läkarna pratade om när de skulle berätta om min handled. Jag försökte klura ut vilket ben som var av och varför det gjorde ont på vissa ställen. De bara babblade på om radius och andra fina latinska uttryck som jag inte har en aning om vad de betyder. Min sjukgymnast förstod min frustration och tog mig genast till ett rum där hon visade mig röntgenbilderna. Plötsligt blev allt klart. Det var ju inte bara radius som hade gått av, knölen på utsidan av handleden, mot lillfingerhållet, hade även gått av och en bit var helt lös. Det förklarade ju varför jag haft ont på den sidan och inte bara där jag förstått att brottet på radius var. Även när jag har gjort mina övningar för att få tillbaka rörlighet och styrka, har det gjort mest ont i denna knöl. Det var ju inte ett dugg konstigt när även den var helt paj. Hon visade även på ett skelett hur benen rör sig när jag böjer och vrider handen, vilket förklarade varför det känns som det känns när jag böjer och vrider. Hade inte läkarna kunnat förklara åtminstone lite grann under tiden jag gick med gips och var livrädd för att göra "fel" och pajja allt igen?

Hon visade mig lite fler övningar utöver de jag redan gjort, och jag ska även använda lite tyngd för att hjälpa till att häva lite där det tar emot. Det kändes jättebra att få prata med henne och få allting förklarat. Nu vet jag att det inte är någon fara mer och att det är fullt normalt att det tar emot i vissa lägen. Hon tyckte dock att min handled redan var mycket rörlig och om sex veckor ska vi följa upp hur det har gått.
Jag frågade givetvis om det gick bra att träna med skivstång, och det gjorde det. Jag måste ju ändå sänka vikten nu när jag inte kunnat träna på länge. Jag lyfter Matilda flera gånger om dagen och så länge jag gör det med rak handled går det hur bra som helst, då går det nog bra att lyfta skivstång i bänkpress också.

Så här såg den trasiga handleden ut iallafall:



Nu är den inte alls lika krokig, även om litegrann av bockningen finns kvar. Det enda är att den är lite svullen.
Det blir finfint det här!

Dimman

Jag gick genom stan idag efter att jag lämnat Matilda på dagis. Där städade de bort snöfestivalen som bäst. Det var flera traktorer och lastbilar inblandade som tog bort de enorma snöhögar de byggt upp bara några dagar tidigare. Vid fem-tiden på eftermiddagen var alla spår borta och Folkan-parkeringen var åter öppen för bilar.
I år var det inga snöskulpturer och det var tråkigt. På kupoltorget står några små skulpturer, förstås, men i järnvägsparken är det tomt.

Här städas snöfestivalen bort

En dimma hade sänkt sig över stan på morgonen, och det såg så dramatiskt ut att jag var tvungen att ta ett par bilder.



Kyrkan och klocktornet syns i bakgrunden.



Gruvvägen ner mot gamla brandstationen.

En dag mot våldet

Under en vecka, den senaste veckan, har det varit ett mord, en skolbrand och en våldtäkt i Kiruna. Och jag vet inte vilken gång i ordningen det är en våldtäkt inom det senaste året. Kiruna har varit på Aftonbladets förstasida två dagar i rad, och det känns som att det finns betydligt bättre saker att hamna på en förstasida för.

Idag var det möte på Tusen Toner om att ha en dag för att sluta upp och samlas mot våldet. Det kommer nog att bli många aktörer inblandade och idag togs första steget.
Den 14:e februari är det tänkt att detta arrangemang ska äga rum, det är Alla Hjärtans Dag, filmfestival och vintermarknad samtidigt. En dag då många är ute på stan, då många samlas ändå.

Det är skrämmande att det händer så mycket hemskt i den här lilla staden, i Kiruna, där man trodde att man skulle känna sig trygg.
Många har flyttat tillbaka hit efter flera år på annan ort, för att skaffa familj, för att Kiruna känns som en trygg stad för barn att växa upp i. Men när sådant här händer, gång på gång måste man fråga sig vart Kiruna är på väg.
Vad är det som försiggår här och varför gör det det? Det är nog många Kiruna-bor som ställer sig de frågorna. Jag hoppas att många Kiruna-bor sluter upp den 14:e februari och visar att vi har fått nog av det här. Vi vill att Kiruna ska vara en trygg stad, för alla.

RSS 2.0